U trendu

Ilahi: Za veći rast neophodna bolja infrastruktura

BEČIĆI – Da bi ostvarile veći privredni rast, neophodno je zemlje Zapadnog Balkana imaju bolju infrastukturu koja je bitan faktora za privlačenje stranih investicija, da reši problem emigracije mladog, obrazovanog i radno sposobnog stanovništva, kao i da mere fiskalne politike sprovedu do kraja, ocenio je danas viši regionalni predstavnik MMF za centralnu i istočnu Evropu Nadim Ilahi.

Na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava koji se danas održava u Bečićima, u Crnoj Gori, Ilahi je istakao da kada je reč o fiskalnoj politici zemalja regiona, “čaša je polu prazna i pola puna”, jer, navodi, zemlje nisu ostvarile ono što su mogle, a trebalo je.

Na ministarskom panelu “Stabilnost javnih finansija i privredni rast”, ministar finansija Crne Gore Darko Radunović primetio je da su na konstatacije da „nisu ostvarile ono što su mogle, a trebalo je” zemlje u regionu osetljive i da promene ne zavise samo od njih, nego i od globalnih promena.

„Za trenutak mi je zasmetala konstatacija da nismo ostvarili šta smo mogli, a trebalo je. Mi smo ostvarili šta smo mogli, mada ne koliko smo želeli. Treba uzeti u obzir da ekonomija Zapadnog Balkana zavisi od globalnih promena. Svaka konstatacija MMF-a i Svetske banke je jako osetljiva i očekujem od njih umerenost, jer svaki naš izlazak na svetsko tržište s njihovim grubiljim konstatacijama može da ostavi posledicu. Znam da to nije namera ni MMF-a, ni Svetske banke”, ukazao je Radunović.

Predstavnik MMF-a Ilahi je u svom izlaganju ocenio je i da bi siromašnije zemlje trebalo da rastu brže od ostalih, te da bi Zapadni Balkan trebalo da ima konstantan rast od tri do četiri odsto kako bi dostigao rast pojedinih zemalja centralne Evrope.

“Nedostatak radne snage i javnih investicija su slabost ovog regiona”, podvukao je Ilahi i dodao da MMF smatra da je reigonu potrebna dobra infrastruktura kako bi privukao više stranih investicija.

“Trebaju vam velike investicije u infrastrukturu, jer morate da razumete kako nedostatak infrastrukture ograničava investitore da dođu u ovaj region, jer misle da tu neće imati povratan prihod”, ukazao je Ilahi.

Drugo ključno pitanje za region, naveo je Ilahi, jeste nedostatak radnika.

“Radili smo istraživanje i 2011. godine je bilo 68 odsto radno sposobnog stanovništva u odnosu na ukupan broj stanovništva na Zapadnom Balkanu. Pad broja radno sposobnog stanovništva u ovom regionu nastavio se i nastaviće da pada”, rekao je Ilahi i dodao da je to problem kojem se sve zemlje moraju ozbiljno posvetiti.

Dva su razloga, naveo je, pada broja stanovništva, a to su, ističe, prvo problem nataliteta i starenje stanovništva, a drugo emigracija mladih i obrazovanih ljudi.

Primećen je, kaže Ilahi, pad stope rasta u evrozoni od sredine prošle, te će, ističe, to uticati i na ekonomije Zapadnog Balkana, jer one većinom sarađuju sa evopskim zemljama.

Međutim, to ne bi trebalo da bude zabrinjavajuće, jer MMF, kaže Ilahi, ne predviđa recesiju evrozone, koja i dalje ima pozitavn rast, već samo prirodno usporavanje privrede nakon dugog pozitivnog rasta.

Primećeno je, ističe Ilahi, da je Zapadni Balkan ostvario napredak u makroekonomskoj stabilnosti, da je u poređenju sa 2007. ostvario bolje rezultate u smislu smanjenja deficita, javnog duga, smanjenja inflacije.

“Od svih zemalja, Srbija je ostvarila značajno poboljšanje u oblasti smanjenja inflacije”, rekao je Ilahi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar