U trendu

Ilić: Dobro organizovan i realizovan posao

BEOGRAD – Početak koncesije i preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom „Nikola Tesla“ veoma je dobro organizovan i do kraja realizovan projekat, izjavio je danas pomoćnik ministarke građevinarstva zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, uz podsećanje da će Srbija od ove koncesije imati profit od gotovo 1,5 MILIJARDI EVRA.

„Ugovorom je predviđena investicija (koncesionara „Vansija“) od 732 miliona evra, a već je uplaćen 501 milion evra. Takođe, uz takozvanu godišnju koncesionu naknadu očekuje se dodatnih od 250 do 350 miliona evra. Kada se sve sabere, to je ukupno milijardu i četristo miliona evra otprilike“, rekao je Ilić za TV Prva.

Prema njegovim rečima, novi putnički terminal biće opremljen vrhunskim enterijerom, a kretanje putnika biće realizovano na poseban način, kako bi bilo što manje zadržavanja na ček pointima.
„U ovom trenutku na terminalu u Beogradu ne postoji razdvajanje putnika u dolasku i odlasku, mešaju se putnici koji dolaze i odlaze. Ta dva toka sigurno će se razdvojiti“, kaže Ilić i dodaje da će prvi zadatak „Vansija“ biti izgradnja još jedne piste.

On je istakao da će putnički terminal biti modernizovan i da će nove pozicije učinti aerdorom bezbednijim, efikasnijim.

Ilić je rekao je da su mnogi eksperti tvrdili da se niko neće javiti na tenderu i da se neće dobiti ništa, ali da je posao obavljen mnogo bolje nego što se očekivalo.

Srbija je, naveo je, prošla mnogo bolje nego zemlje regiona koje su dale svoje aerodrome na koncesiju ili čak prodaju.

On je podsetio da „Vansi“ upravlja sa 46 međunarodnih aerodroma, koji procesuiraju više od 150 miliona putnika godišnje.
Posebno je podsetio da Srbija nije prodala svoj aerodrom, već da ga je ustupila na upravljanje radi razvoja i unapređenja, a da će nakon 25 godina sve ono što bude izgrađeno ostati u vlasništvu Republike Srbije.

Ilić kaže i da je moguće da će biti novih zapošljavanja na beogradskom aerodromu, pogotovo onih koji se bave tehnologijom, a redukcije u daljoj budućnosti mogle bi da se očekuju samo u administraciji.

On je dodao da će i manjim aerodromima biti posvećena pažnja i da će i oni biti podizani u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.