U trendu

Indeksi na svetskim berzama u padu usled političke neizvesnosti u SAD

Indeksi na Vol stritu i na svim drugim većim svetskim berzama danas su u minusu pošto su investitori zabrinuti zbog političkih previranja u SAD, dok cene nafte rastu.

Njujorške indekse na sredini dana najviše obaraju akcije banaka i drugih finansijskih kompanija zbog pada prinosa na američke obveznice, što je posledica mogućeg odlaganja reforme poreskog sistema SAD usled političkih previranja u Vašingtonu, navodi Asošiejted pres.

Berze reaguju na zabrinutost investitora posle novih spekulacija o razlozima smenjivanja direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija i posle navoda da je američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje otkrio ruskim zvaničnicima strogo poverljive informacije o Islamskoj državi, naveo je AP.

Tramp je tražio od Komija, pre nego što ga je smenio prošle nedelje, da odustane od istrage o Trampovom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, javio je danas Njujork tajms pozivajući se na Komijeve poverljive beleške. Bela kuća demantovala je te navode.

Na sredini poslovnog dana u SAD, indeks Dau Džons je u minusu 1,2 odsto, Standard end pur 500 opao je za 1,1 odsto, a Nasdak za 1,6 odsto.

Svi najznačajniji evropski indeksi završili su današnje trgovanje u minusu. Nemački DAX opao je za 1,4 odsto, Francuski CAC-40 1,6 odsto, a britanski FTSE 100 0,3 odsto. Evropski Stoxx 50 imao je pad od 1,6 odsto.

I azijski indeksi završili su trgovanje u minusu. Japanski Nikei 225 opao je 0,5 odsto, Šangajski kompozitni indeks 0,3 odsto, Hongkonški Hang Seng 0,2 odsto, a južnokorejski indeks Kospi 0,1 odsto. Sidnejski indeks S&P/ASX 200 pao je 1,1 odsto.

Cene nafte rastu. Po podacima Blumberga, cena referentne američke nafte porasla je za 1,0 odsto, na 49,2 dolara po barelu, a nafta Brent za 1,2 odsto na 52,3 dolara po barelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.