Indeksi u usponu, promet u padu

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze nastavili su danas uspon, dok je promet, i pored trgovanja državnim dužničkim hartijama, opao nakon jučerašnjeg blagog oporavka.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 5,9 miliona dinara (50 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je ojačao za petinu procenta na 813,83 poena, a BELEXlajn je napredovao za 0,1 posto na 1.685,11 poena.

Najtgovnija akcija je bila Naftna industrija Srbije s prometom od 2,0 miliona dinara uz rast cene za 0,5 odsto na 620 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je zaključio dan u „crvenom“, pri čemu je zabeležio pad vrednosti akcije od 0,6 posto na 16.000 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,7 miliona dinara.

Akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ je porasla za 0,9 procenata na 1.150 dinara, uz skomno trgovanje.

Na MTP tržištu je najbolji učinak imalo preduzeće Voda Vrnjci iz Vrnjačke Banje, koje je ojačalo za 0,7 posto na 4.379 dinara i inkasiralo iznos od 0,8 miliona dinara, dok je Novosadski sajam zabeležio promet od nepunih 0,5 miliona dinara po ceni 650 dinara po akciji, istoj kao na poslednjem trgovanju.

Četiri serije državnih obveznica, denominovanih u evrima, isprometovano je za ukupno 1,2 miliona dinara (neznatno iznad 10 hiljada evra) u približno jednakim pojedinačnim iznosima, a polovinu prometa realizovali su strani ulagači.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.