U trendu

Indija ograničava izvoz šećera na 10 miliona tona

NJU DELHI – Indija ograničava izvoz šećera na 10 miliona tona u tekućoj sezoni kako bi očuvala snabdevenost domaćeg tržišta i stabilnost cena.

Odluka o ograničenju izvoza šećera, prva te vrste u poslednjih šest godina, dolazi nakon slične mere za pšenicu i stiže u vreme naznaka zaoštrene situacije s ponudom na svetskim tržištima, izveštava agencija AP.

Indija je, posle Brazila, drugi po veličini proizvođač i najveći potrošač šećera na svetu, prema Sveindijskom udruženju za trgovinu šećerom. Takođe je drugi najveći izvoznik ove namirnice.

Ova zemlja je u finansijskoj 2021-22. godini, koja je završena u martu, izvezla rekordnih 7,0 miliona metričkih tona šećera, oborivši za 620.000 tona prethodni rekord zabeležen u 2017-18.

Mada procene variraju, predviđa se da će Indija proizvesti više od 30 miliona tona šećera u ovoj sezoni, domaća potrošnja se procenjuje na oko 28 miliona tona, a u domaćim rezervama ima otprilike osam miliona tona.

U tekućoj proizvodnoj sezoni jun-oktobar, potpisani su ugovori za izvoz oko 9,0 miliona tona šećera, a već je izvezeno 7,8 miliona tona, navodi se u saopštenju vlade.

Šećrane i izvoznici će morati da traže vladinu dozvolu za izvoz počev od sledećeg meseca, dodaje se u u saopštenju.

Cene šećera u Indiji su ostale relativno stabilne, ali je stopa inflacije porasla na osmogodišnji maksimum od 7,8 posto u aprilu. Vlada je najavila smanjenje poreza na benzin, dizel, koksni ugalj u nastojanju da obuzda inflatorne pritiske.

Indija je ranije ovog meseca takođe najavila da će izvoziti pšenicu samo u zemlje koje oskudevaju u hrani isključivo preko vladinih kanala, ali će omogućiti privatnim kompanijama da ispune ranije ugovorene obaveze za izvoz skoro 4,3 miliona tona pšenice do jula. Galvni cilj ograničenja ovog izvoza je kontrola rasta domaćih cena.

Globalne cene pšenice su porasle za više od 40 odsto od početka 2022.

Ovogodisnju proizvodnju pšenice u Indiji ugrožava toplotni talas pri čemu temperature dostižu rekordne nivoe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.