U trendu

Indikator globalne trgovine na najnižem nivou u devet godina

ŽENEVA – Vodeći kvartalni indikator svetske robne razmene pao je na najniži nivo u poslednjih devet godina, što bi političare trebalo da upozori na oštro usporavanje ukoliko se trgovinske tenzije nastave, saopštila je danas Svetska trgovinska organizacija (STO).

Kvartalni pokazatelj STO-a, koji prati sedam elemenata trgovine, iznosi 96,3 poena, što je najslabiji podatak od marta 2010. godine, i niži je od novembarskog rezultata koji je iznosio 98,6. Pokazatelj niži od 100 poena signalizira podbačaj trenda rasta trgovine.

„Ovaj kontinuirani gubitak zamajca naglašava hitnu potrebu za smanjenjem trgovinskih tenzija, koje bi, zajedno sa nastavkom političkih rizika i finansijskih nestabilnosti, mogle da nagoveste ekonomski pad širih razmera“, navodi se u saopštenju STO, a prenosi Rojters.

Svetska trgovinska organizacija je prošlog septembra prognozirala da će rast globalne trgovine usporiti na 3,7 odsto u 2019. godini u odnosu na prošlogodišnji procenjeni rast od 3,9 procenata, napominjući da može doći do oštrijeg usporavanja ili oporavka u zavisnosti od političkih koraka.

Kvartalni indikator se izračunava na osnovu obima robne razmene u prethodna tri meseca, i to praćenjem podataka o izvoznim narudžbinama, o međunarodnom kargo avio-transportu, kontejnerskom prometu u lukama, proizvodnji i prodaji automobila, elektronskih komponenti i poljoprivrednih sirovina.

„Indeksi izvoznih narudžbina (95,3), međunarodnog teretnog avio-saobraćaja (96,8), proizvodnje i prodaje automobila (92,5), elektronskih komponenti (88,7) i poljoprivrednih sirovina (94,3) pokazali su najveća odstupanja od trenda, približavajući se ili premašujući prethodne najniže vrednosti iz vremena finansijske krize“, navodi STO.

Indeks pretovara kontejnera u lukama ostao je relativno dobar na 100,3 poena, ali je na to možda uticao utovar pošiljki unapred, kako bi se predupredilo očekivano povećanje američko-kineskih tarifa, objašnjava svetski trgovinski regulator.

Tenzije u međunarodnoj trgovini mogle bi da se zaoštre idućeg meseca ukoliko eskalira tarifni rat između SAD i Kine, što je korak koji bi mogao da ima negativne posledice po svetski trgovinski sistem, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za trgovinu (UNCTAD).

Nova runda američko-kineskih trgovinskih pregovora treba da počne danas u Vašingtonu, a krajem sedmice će biti održani sastanci na višem nivou, saopšteno je u ponedeljak iz Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.