najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Industrijska proizvodnja u Nišu porasla za četvrtinu

Industrijska proizvodnja u Nišu u prvoj polovini ove godine veća je za 27,7 odsto u odnosu isti period prošle godine, pokazuju danas objavljeni statistički podaci gradske Uprave za privredu.
Kako se ističe, u prvih šest meseci 2015. godine  u Nišu ostvaren rast u svim sektorima. Proizvodnja energije porasla je za 17,9 odsto, poluproizvoda za 22,1 odsto, kapitalnih proizvoda za 3,3 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 10,2 , a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 59 odsto.

Posmatrano po industrijskim granama, najveći rast ostvaren je u proizvodnji prehrambenih proizvoda – čak 42,7 odsto. Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda uvećana je za 35,9 odsto, a proizvodnja električne opreme za 21,4 odsto.

Porasla je i proizvodnja metalnih proizvoda, (osim mašina) za 12 odsto, dok je proizvodnja računara, elektronskih i opštičkih proizvoda uvećana za 3,7 odsto.

Pad proizvodnje i to od čak 81,4 odsto zabeležen je u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, proizvodnja mašina i opreme opala je za 41,7 odsto, a proizvodnja odevnih predmeta manja je za 35,8 odsto.

Prema podacima gradske Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, industrijska proizvodnja u Nišu prošle godine bila je manja za 0,4 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

                                                    

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike