U trendu

Industrijska proizvodnja u Nišu porasla za petinu

Ukupna industrijska proizvodnja u Nišu u prvom tromesečju ove godine prema podacima gradske Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine bila je veća u odnosu na isti period 2015. godine za 22,6 odsto.

U proizvodnji poluproizvoda zabeležen je rast od 14,1 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećana 53,5 odsto.

Proizvodnja energije opala je 8,1 odsto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 16,1 odsto, a proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 5,9 odsto.

Posmatrano po granama preradjivačke industrije, najveći rast od 163,8 odsto zabeležen je u proizvodnji odevenih predmeta.

Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda povećana je 79,6 odsto, a proizvodnja električne opreme veća je za 35,3 odsto.

Proizvodjači prehrambenih proizvoda ostvarili su rast proizvodnje od 3,9 odsto.

Prema zvaničnoj statistici, u prvom tromesečju ove godine na području Niša proizvodnja proizvoda od gume i plastike opala je 5,4 odsto, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda 10,7 odsto, a proizvodnja metalnih proizvoda 45,4 odsto.

Najveći pad zabeležen je u proizvodnji mašine i opreme i iznosio je 67,1 odsto.

U industrijskoj proizvodnji na području grada Niša preradjivačka industrija ima dominantnu ulogu i njeno učešće u ukupnoj industrijskoj proizvodnji u poslednjoj deceniji konstantno premašuje 96 odsto.

Na kraju 2015. godine učešće preradjivačke proizvodnje u ukupnoj proizvodnji iznosilo je 99,6 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.