U trendu

Inflacija u Britaniji nadmašila cilj Banke Engleske

LONDON – Stopa inflacije u Britaniji neočekivano je u julu nadmašila cilj Centralne banke Engleske (BoE) od 2,0 odsto, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Potrošačke cene porasle su po godišnjoj stopi od 2,1 odsto u julu, nakon rasta od 2,0 odsto u junu, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Time su nadmašena i očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters, a koji su predviđali pad inflacije na 1,9 procenata.

Ranije ovog meseca BoE je prognozirala da će inflacija, usled nižih cena nafte, pasti na trogodišnji minimum, odnosno ispod 1,6 odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

Britanska funta je u julu oslabila za 2,4 odsto u odnosu na korpu vodećih svetskih valuta i trenutno je na najnižem nivou od oktobra 2016. godine.

Iz ONS-a, međutim, poručuju da je prerano za ocenu da je slabija funta ključni razlog koji se krije iza julskog rasta cena, i dodaju da su, umesto toga, rast cena hotelskih usluga, video igrica i konzola, kao i niži popusti na odeću tokom letnje sezone povećali godišnju stopu inflacije.

(Tanjug)

Napišite komentar