U trendu

Inflacija u Egiptu blago pala u julu na 13,5 odsto

KAIRO – Međugodišnja inflacija u egipatskim urbanim sredinama pala je u julu na 13,5 odsto sa junskih 14,4 procenta, saopštila je danas državna agencija za statistiku Capmas, prenosi agencija Rojters.

Potrošačke cene u toj uvozno zavisnoj zemlji, uzletele su kada je zemlja u novembru 2016. godine uvela privajući kurs za svoju nacionalnu valutu, funtu, dostigavši rekordan nivo od 33 procenta u julu 2017.

Od tada se stopa inflacije postepeno smanjivala, da bi u martu 2018. zabeležila najniži nivo u skoro dve godine.

Međutim, u junu ove godine međugodišnja potrošačka inflacija je ponovo porasla na 14,4 odsto, pošto je rezanje subvencija energetskom sektoru, koje je sprovedeno u sklopu kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, imalo veći negativan efekat na ekonomiju nego što se očekivalo.

Egipat je tokom proteklih meseci povećao cene goriva, električne energije i transporta, kako bi ispunio zahteve iz kreditnog aranžmana vrednog 12 milijardi dolara, koji je sklopio sa MMF-om krajem 2016. godine. Programom se predviđa povećanje poreza i veliko smanjenja subvencija preduzećima iz oblasti energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.