U trendu

Inflacija u SAD 5,7 posto na godiĆĄnjem nivou u novembru

VAĆ INGTON – PotroĆĄačke cene u Sjedinjenim Američkim DrĆŸavama porasle su u novembru 5,7 posto u odnosu na isti mesec 2020. godine, objavila je vladina Kancelarija za ekonomske analize.

To je najviơa stopa rasta potroơačkih cena od jula 1982. godine, izveơtava tv stanica CNN, dodajući da nema nagoveơtaja da će iinflacija usporiti u skorije vreme.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene energije i hrane, takođe je porasla u novembru na 4,7 procenata međugodiơnje, na najviơi nivo od septembra 1983.

Podaci su verovatno razočarali sve one koji su se nadali okončanju preteranog rasta cena pre kraja godine, ali je moguće da je inflacija proĆĄlog meseca dostigla vrhunac i da će početi da se „hladi“, budući da su cene u novembru neznatno usporile rast na mesečnom nivou na 0,6 odsto u poređenju sa 0,7 procenata u oktobru, navodi CNN.

Tempo rasta bazne inflacije na mesečnom nivou iznosio je 0,5 posto, isto kao u oktobru.

Prihodi građana u SAD-u su takođe porasli proĆĄlog meseca, ali ne tako brzo kao cene. RaspoloĆŸivi prihodi domaćinstava su povećani za 0,4 posto u novembru, ĆĄto odgovara iznosu od 70,4 milijarde dolara.

Potroơnja stanovniơtva je nadmaơila stopu rasta prihoda, pri čemu je povećana za 0,6 procenata ili za 104,7 milijardi dolara, podstaknuta prazničnim kupovinama.

Ipak, najveći deo porasta potroơnje je posledica većih izdataka za usluge, posebno stambene i komunalne usluge.

Stopa lične ơtednje je opala na 6,9 odsto, i neznatno je manja u odnosu na prethodni mesec.

Iako visoka inflacija iz ere pandemije utiče na ĆŸivotni standard ljudi, Amerikanci su optimistični u pogledu nastavka oporavka sledeće godine, prema istraĆŸivanju Univerziteta u Mičigenu o potroĆĄačkom poverenju.

Indeks raspoloĆŸenja američkih potroĆĄača iznosi u decembru 70,6 poena, ĆĄto je iznad očekivanja ekonomista i viĆĄe nego u novembru. Ovaj rast je velikim delom posledica većih prihoda domaćinstva sa niĆŸim primanjima, rekao je Ričard Kertin, glavni ekonomista za ankete potroĆĄača na Univerzitetu Mičigen.

Prema njegovim rečima„ trećina anketiranih sa najniĆŸim očekivanjima predviđa da će njihovi prihodi porasti sledeće godine za 2,8 posto, dok su u decembru 2020. očekivali povećanje od 1,8 procenata, a najviĆĄi nivo ovih očekivanja, od 2,9 odsto, zabeleĆŸen je 1999. godine, rekao je Kertin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.