U trendu

Inflacija u SAD porasla u julu 0,3 odsto

VAŠINGTON – Inflacija u SAD-u je porasla u julu 0,3 odsto na mesečnom nivou, podstaknuta rastom cena goriva, zdravstvenih usluga i troškova stanovanja.

Indeks potrošačkih cena porastao je 1,8 odsto na godišnjem nivou, što je više u odnosu na junski rast od 1,6 procenata, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada, a prenosi agencija AP.

Ako se izuzmu nestabilne kategorije hrane i energenata, bazna inflacija je u julu porasla 0,3 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 2,2 odsto.

Najnovije cifre sugerišu da inflacija blago ubrzava, iako je i dalje skromna.

Cene odeće porasle su 0,4 odsto, cene polovnih automobila i kamiona za 0,9 odsto, a cene lekova na recept za 0,4 odsto. Cene avio karata su poskupele 2,3 odsto, a troškova stanovanja za 0,3 odsto.

Benzin je skočio 2,5 odsto u julu, ali je gorivo već počelo da pojeftinjuje i verovatno će nastaviti da pada jer su cene nafte na silaznoj putanji. Prosečna cena galona benzina (3,78 litara) iznosila je danas 2,64 dolara, što je za 15 centi niže nego pre mesec dana.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) i dalje cilja inflaciju od 2,0 odsto kako bi se izbegao destabilišući efekat deflacije, koji može da obori cene i zarade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar