U trendu

Inflaciona ocekivanja finansijskog sektora u granicama cilja

BEOGRAD – Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, prema rezultatima februarske ankete, nastavljaju da se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije, saopšteno je danas iz centralne banke.

Kako se navodi inflacioni cilj NBS je: 3 ± 1,5 procenata.

„U uslovima rastuće globalne neizvesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede rastu, dok su srednjoročna inflaciona očekivanja, za dve i tri godine unapred, ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu“, saopštila je NBS.

Navodi se da prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u februaru 2023. godine biti na nivou od 4,5 posto, što je nešto više nego u januarskoj anketi gde je očekivanje za taj mesec 2023. godine bilo 4,2 posto.

„Očekivana inflacija privrednika za godinu dana unapred iznosi 7,5 posto i povećana je u odnosu na nivo od 6 procenata, zabeležen u decembarskoj i januarskoj anketi“, navela je NBS.

Objašnjava se da bi se porast očekivanja mogao dovesti u vezu s višom očekivanom inflacijom preduzeća iz oblasti energetike i prehrambene industrije.

Dodaje se da su to sektori koji su najizloženiji poremećajima i rastućoj neizvesnosti na globalnim tržištima.

Inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih i kreću se u rasponu od tri do 3,5 procenata za finansijski sektor i od 4,5 do 5 posto kod sektora privrede.

„Ovakvi rezultati ankete mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda aktuelnu višu inflaciju percipiraju kao privremenu, što je ocena i Narodne banke Srbije, kao i većine vodećih centralnih banaka u svetu“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar