U trendu

Informatika neovlašćeno naplaćuje osiguranje

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da gradske vlasti u Novom Sadu već dve godine ignorišu njenu preporuku u kojoj se ocenjuje da JKP Informatika nije ovlašćena da zaključuje ugovor o osiguranju u ime i za račun građana, niti da od njih naplaćuje premiju osiguranja.

Muškinja Hajnrih je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) kazala da ta aktivnost Informatike, kako je to ustanovila i Državna revizorska institucija, nije u skladu sa zakonom.

„Informatika nije ovlašćena da od građana naplaćuje osiguranje u okviru objedinjene naplate, odnosno da premiju osiguranja uključi u specifikaciju računa koja sadrži cene za komunalno-stambene usluge i da je uračunava u ukupni iznos dugovanja“, navela je Pokrajinska ombudsmanka.

I gradski ombudsman je u januaru 2013. godine uputio preporuku da se sa računa objedinjene naplate za komunalne usluge ukloni iz liste usluga stavka „OSG Imovina SOGAZ-D.Đenerali“ i eventualno je predvidi kao posebnu ponudu koja će biti fizički odvojena od računa ili pak posebno istaknuta kao takva i smeštena na drugom vidnom mestu na računu.

Direktor akcionarskog društva za osiguranje Sogaz iz Novog Sada je državljanin Rusije Jevgenij Naletov, a predsednik Nadzornog odbora Sogaza je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

U zvaničnom registru Agencije za borbu protiv korupcije ta funkcija Bajatovića nije upisana, pa se ne zna koliku naknadu on za to dobija. Član Nadzornog odbora Sogaza je i Bajatovićev savetnik u Srbijagasu Dragiša Martinović, naveo je VOICE.

Sogaz je svečano otvoren u aprilu 2012. godine, kada je promovisan kao „rusko-srpsko osiguravajuće društvo“.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti Srbije, dva najveća akcionara novosadskog Sogaza su istoimena ruska osiguravajuća grupa, koja drži većinski deo u vidu 51 odsto akcija, i Srbijagas, koji drži 48,9 odsto akcija.

Istraživanje VOICE-a je pokazalo da veliki udeo u akcijama u ruskoj osiguravajućoj kompaniji Sogaz ima Gasprom.

Tu tvrdnju potkrepljuje i uvodna izjava u godišnjem izveštaju Sogaza, koju je potpisao upravo direktor Gasproma Aleksej Miler. On je u njoj potvrdio da je Gasprom najveći akcionar Sogaza u kojem drži više od 40 odsto akcija. Miler je u tom dokumentu, sem čelne funkcije Gasproma, potpisan i kao predsednik odbora direktora u Sogazu.

Potvrdu o povezanosti Sogaza i Gasproma potvrdio je u izjavi novinarima u Moskvi 2010. godine i predsednik Upravnog odbora Sogaza Vadim Janov. On je tada najavio da će ruska osiguravajuća kompanija Sogas „u vlasništvu Gasproma“, i Javno preduzeće Srbijagas osnovati zajedničku kompaniju za osiguranje u Srbiji, naveo je VOICE.

VOICE (www.voice.org.rs) je istraživački centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.