U trendu

Inicijativa Digitalna Srbija na Beogradskom maratonu promoviše programiranje za osnovce

Inicijativa Digitalna Srbija saopštila je danas da će preko 500 učesnika Beogradskog maratona ove godine trčati pod zastavom te inicijative, kako bi promovisali programiranje u osnovnim školama.

Kako navode, cilj je javna podrška i prikupljanje sredstava za Fondaciju Petlja, koja stoji iza besplatnih materijala za učenje programiranja od ranog uzrasta.

Inicijativa Digitalna Srbija je neprofitna organizacija koja se zalaže za transformaciju Srbije u digitalno društvo.

Kako se navodi, maratonci, polumaratonci, učesnici štafetne i Trke zadovoljstva iz Nordeusa, Telenora, Telekoma Srbija, Societe Generale Srbija, Microsofta, New Frontier Group i Karanović&Nikolić će zajedno sa svojim porodicama pokazati podršku portalu petlja.org i skrenuti pažnju na važnost razvijanja algoritamskog načina razmišljanja još u osnovnoj školi.

Kompanije članice Inicijative Digitalna Srbija doniraće u okviru akcije #TrkaZaPetlju sredstva za razvoj edukativnih materijala za učenike sedmih i osmih razreda.

Kako dodaju, podrška uvodjenju obavezne nastave programiranja u osnovne škole jedan je od najvažnijih prioriteta Inicijative Digitalna Srbija.

U saopštenju dodaju da je podsticaj toj inicijativi dalo i nedavno istraživanje koje je pokazalo da 81 odsto stanovnika Srbije mladjih od 60 godina podržava uvodjenje predmeta informatika i računarstvo u obavezno obrazovanje već od prvog razreda osnovne škole.

Besplatni portal Petlja pruža mogućnost učenja u modernom interaktivnom okruženju, uz materijale na srpskom jeziku koji su uskladjeni sa zvaničnim nastavnim programom.

Beogradski maraton biće održan u subotu, 21. aprila 2018.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.