U trendu

Inspekcija pojačano kontroliše gradilišta, čak i noću

BEOGRAD – Zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je danas da su inspekcijski nadzori na gradilištima pojačani i da je do sada podneto dosta prekršajnih prijava zbog nepoštovanja propisa o bezbednosti na radu.

„Imamo pojačane inspekcijske nadzore na gradilištima, upravo zato što je to visokorizična delatnost i zbog visokih temperatura. Inspekcija kontrolište i u popodnevnim, pa i u noćnim časovima rad i preduzimamo uvek zakonom propisane mere“, rekao je Perišić Tanjugu.

Dodao je da pojedini poslodavci evidento krše zakonske propise, jer radnici ne nose zaštitnu opremu.

„Ne nose se zaštitne kacige, opasači i nalazimo nepropisno montirane građevinske skele. U takvim slučajevima, svakako da se preduzimaju određene mere. Podnosi se prekršajna prijava, a negde kad je u opasnosti život zaposlenih, obustavlja se rad na tom delu gradilišta“, navodi Perišić.

On nije mogao da precizira koliko je prekršajnih prijava do sada podneto, ali je rekao kako ih je bilo „prilično“.

Perišić je rekao da inspekcija svakodnevno na gradilištima proverava i da li se poštuju preporuke o radu na visokim temperaturama.

„Poznate su naše preporuke da se rad na gradilištima na visokim temperaturama obustavi od 11 do 16 časova, da se radnicima obezbedi dovoljno tečnosti i da rad bude nastavljen kada temperature budu niže“, precizirao je Perišić.

Napomenuo je kako su to samo preporuke, ali je dodao da bi poslodavci trebalo da ih poštuju, kako ne bi dolazilo do pregrevanja zaposlenih i njihovog kolabiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar