U trendu

Institut u Igalu ostaje u vlasništvu države

Crnogorska vlada raskinula je ugovor o prodaji državnog paketa akcija Instituta „Dr Simo Milošević“ koji je u novembru potpisan s britansko-američkim konzorcijumom IWG, saopštila je danas vlada.

Ugovor je prestao da važi jer IWG nije ispunio obaveze iz ugovora potpisanog u novembru prošle godine.

IWG se jedini prijavio na tenderu za prodaju 56,5 odsto akcija zdravstveno-rehabilitacionog centra u Igalu kod Herceg Novog, za šta je ponudio 10 miliona evra i investicije vredne 50 miliona evra u narednih pet godina od preuzimanja.

„Kupac akcija, IWG iz Londona, nije realizovao svoje obaveze koje je bio dužan da ispuni u roku od šest meseci od dana potpisivanja Ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije“, saopštila je vlada.

Prodaju Instituta firmi sa sedištem iz Londona oštro je kritikovana u delu javnosti, a ključni argument bio je sporni kvalitet kompanije IWG.

Vlada četvrti put pokušava da proda banju u Igalu čiji su akcionari, pored države i njenih fondova, Vlada Srbije s oko 26 odsto kapitala, manjinski akcionari koji poseduju 16,3 odsto a ICN Farmaseutikls (ICN Pharmaceuticals) 1,29 odsto.

Zdravstveni centar u Igalu jedna je od najvećih i najpoznatija je institucija za multidisciplinarno banjsko lečenje na Mediteranu. U sastavu centra je i ekskluzivna vila „Galeb“, sagradjena 1979. godine za potrebe predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita.

Za kupovinu Instituta bili su zainteresovani MK grupa Miodraga Kostića i francuski Viši (Vichy).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.