U trendu

Intenzivirati sveukupnu saradnju Srbije i Turkmenistana

BEOGRAD – Srbija je čvrsto opredeljenja za dalji razvoj, unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje sa Turkmenistanom, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković tokom video-link razgovora sa potpredsednikom kabineta ministara i ministrom inostranih poslova te zemlje, Rašidom Meredovim.

Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Turkmenistana tradicionalno bratski i prijateljski, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da je on istakao da je Srbija posebno zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, i navodi da bi poseta ministra Meredova Srbiji ove godine, u kojoj se obeležava 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, bila od posebnog značaja.

Selaković je izrazio je očekivanje da će posetu biti moguće realizovati već u julu i da će to biti prilika da se potpiše niz važnih međudržavnih sporazuma.

Dodao je da će odnosi dveju država dobiti novi kvalitet intenziviranjem kontakata na visokom i najvišem nivou.

On je naglasio značaj unapređenja ekonomske saradnje sa Turkmenistanom i ukazao da bi formiranje Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju bio ključan preduslov za to.

On je naglasio da je regionalna stabilnost i unapređenje dobrosusedstva jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Dodao je da je težište takvog opredeljenja na razvoju ekonomske saradnje, jer se na taj način mogu relaksirati i politički odnosi.

Selaković je poručio da je Srbija zainteresovana za adekvatno političko-ekonomsko pozicioniranje u regionu centralne Azije.

On je naveo da je u proteklom periodu došlo do intenziviranja kontakata sa državama ovog regiona koje Srbija smatra prijateljskim, uprkos velikoj geografskoj udaljenosti.

Selaković je posebno zahvalio Turkmenistanu na poziciji po pitanju Kosova i Metohije, istakavši da srpski narod i naša država to neće zaboraviti, jer to je prava poruka prijateljstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar