U trendu

Intenzivni pregovori između Britanije i EU o trgovini

BRISEL – Predstavnici Velike Britanije i EU započeli su u nedelju dvodnevne intenzivne i neizvesne razgovore o trgovinskim odnosima posle Bregzita, koji se smatraju poslednjom šansom za postizanje sporazuma.

Irski premijer Majkl Martin je za irski javni servis RTE rekao da su razgovori na „veoma teškoj prekretnici“ i pozvao pregovarače da pokažu „svu moguću kreativnost.

On je naveo da mu „osećaj govori“ da su šanse za uspeh pregovora pola-pola, ali da ipak misli „da ne možemo biti previše optimistični“, preneo je sinoć Rojters.

„Naporno ćemo raditi na postizanju sporazuma“, obećao je britanski glavni pregovarač Dejvid Frost po dolasku u Brisel, gde su nastavljeni razgovori obustavljeni u petak nakon neuspešne nedelje u Londonu.

Odluku o ovom „novom pokušaju“ od 48 sati doneli su na najvišem nivou u subotu uveče britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dvojica zvaničnika saopštiće situaciju večeras, pod sve većim pritiskom rokova, jer bi britanski i evropski parlament morali da ratifikuju mogući trgovinski sporazum da bi stupio na snagu 1. januara.

„Ovo su verovatno poslednji dani da se odluči da li će biti sporazuma ili ne“, rekao je u nedelju na BBC-u Džordž Justis, britanski ministar zaštite životne sredine.

Pristup evropskih ribara britanskim vodama, veoma osetljivo pitanje za neke države članice, deo je tri tačke koje blokiraju razgovore od marta o načinu rešavanja sporova u budućem sporazumu i garancijama koje EU zahteva za pristup Britanije bez kvota svom velikom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar