U trendu

Investicije će biti pokretač privrednog rasta

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da su investicije, pre svega privatne, bile ključni pokretač privrednog rasta u Srbiji u 2015. i da to očekuje i u narednom periodu.

Kako se u saopštenju navodi, NBS je doprinela makroekonomskoj stabilnosti i ekonomskom oporavku očuvanjem cenovne i finansijske stabilnosti i nižim troškovima finansiranja države i privatnog sektora, a uticala je i na kreiranje povoljnog poslovnog i investicionog ambijenta.

Na rast investicija, kako je navedeno, ukazuju povećane nabavke opreme i pozitivna kretanja u gradjevinarstvu, gde je rast izvedenih radova u 2015. godini bio 18,3 odsto.

„Pozitivni efekti investicija vidljivi su i u 2016. godini kroz dinamičan rast izvoza koji u prva dva meseca iznosi 14,4 odsto medjugodišnje“, ukazala je NBS i ocenila da je finansiranje rasta investicija omogućeno povoljnijim rezultatima poslovanja po osnovu nižih troškova zaduživanja, povećanim kreditiranjem, pojačanim prilivom stranih direktnih investicija i padom svetske cene nafte.

U saopštenju je navedeno da su neto strane direktne investicije u 2015. iznosile 1,8 milijardi evra i bile su više za oko 45,6 odsto nego prethodne godine, a da su niži troškovi zaduživanja učinili atraktivnijim i investicione kredite, čiji je obim bio dva i po puta veći u odnosu na 2014. godinu.

„Značajnu podršku investicijama pružila je postignuta makroekonomska stabilnost koja se izmedju ostalog, ogleda i u niskoj i stabilnoj inflaciji, kao i smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže. To je potvrdjeno i uspešno završenim revizijama aranžmana sa MMF-om, poboljšanjem izgleda kreditnog rejtinga i napretkom na medjunarodnim listama konkurentnosti“, istakla je NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.