U trendu

Investicione mape na portalu GeoSrbija za dve godine

BEOGRAD – U Srbiji bi za dve godine trebalo da bude uspostavljen nacionalni registar investicionih mapa koji će na digitalnoj platformi GeoSrbija biti dostupan svim građanima i potencijalnim domaćim i stranim investitorima.
Investicione lokacije biće objedinjene na jednom mestu što će omogućiti lak, brz i transparentan pristup investicionim lokacijama u Srbiji, kako domaćim, tako i stranim investiorima bilo gde u svetu.
Osnivanje nacionalnog registra investicionih mapa deo je projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbije“, vrednog dva miliona evra, koje finansira Švedska, a koji će biti realizovan uz stručnu podršku Lantmaterieta – švedske agencije za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta.
Do kraja projekta, koji će trajati u naredne dve godine, sve lokalne samoprave imaće i investicione mape na portalu.
Projekat je pripremljen nakon uspešne realizacije pilot projekta koji je RGZ realizovao sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za područja gradskih naselja Kikinda i Vladičin Han, čije su investicione mape već postavljene na digitalnoj platformi GeoSrbija.
Sporazum o finansiranju tog projekta danas su potpisali direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.
Drašković je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je Švedska partner RGZ od 2004. godine i naglasio da su ovakvi projekti i proces digitalizacije izuzetno značajni za privredu Srbije, jer bitno utiču na privredno okruženje i BDP.
„Nakon završetka ovog projekta, svi građani, investitori i zainteresovana lica moći će da u veoma kratkom roku, bilo gde u svetu, saznaju kakvi su potencijali za određenu lokaciju u nekoj lokalnoj samoupravi koja ih interesuje“, kaže Drašković.
Digitalnu platformu GeoSrbija, na kojoj je trenutno 214 setova podataka, kaže Drašković, trenutno koristi više od 100.000 ljudi, a pristupa joj se iz svih zemalja sveta.
„Očekujemo da će ovako atraktivan projekat i ovako moderan registar zapravo povećati interesovanje za investicije u Srbiji, pomoći će Srbiji da realizuje Program ekonomskih reformi 2018-2020. kao i realizaciji Strategije prostornog planiranja u Srbiji i Strategije razvoja RGZ“, rekao je Drašković.
Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin kaže da je projekat „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ odličan primer saradnje srpskih i švedskih institucija, te da očekuje da će korist od nacionalnog registra investicionih mapa, kada bude uspostavljen, imati potencijalni investitori, kako strani, tako i domaći, zaposleni u RGZ i lokalnim samoupravama, ali i obični građani.
„Verujemo u uspeh ovog projekta i njegov značajan doprinos koji će biti vidljiv na više nivoa kroz povećanje transparentnosti, obuhvatnosti i pouzdanosti podataka koje državne institucije prezentuju organizacijama i kompanijama“, naveo je ambasador.
Naglasio je da bolja transparentnost i digitalizacija podataka, kao i standardizovane procedure smanjuju rizik od korupcije i značajno doprinose poboljšanju vladavine prava.
„Ovo su veoma značajne oblasti za ukupan razvoj Srbije i njenog društva, ali i za uspešno priključivanje EU koji je strateški prioritet i za Srbiju i za Švedsku. Švedska podrža evropski put Srbije. Drago nam je da Srbija želi da bude član naše porodice“, kaže ambasador.
Očekuje da će uspešna realizacija ovog projekta doprineti boljolj ekonomiji, smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.