U trendu

Investicioni fond iz SAD želi da kreditira i preuzme Agrokor

ZAGREB – Američki investicioni fond HPS Investment Partners sa sedištem u NJujorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresovan je za učešće u refinansiranju roll-up kredita Agrokora vrednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s vanrednom Upravom koncerna, piše portal „novac.hr“.

Štaviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi da učestvuje i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije, potvrđeno je tom portalu iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u koncernu.

Iz Agrokora tu informaciju nisu hteli da komentarišu, a ni iz HPS Investment Partnersa za sada nema zvanične potvrde ni demnatija ove informacije.

HPS Investment Partners je u septembru 2017. kupio „zdrav“ deo Merkura, slovenačkog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju.

Stečajna upravnica slovenačke firme Simona Gorjup je izjavila tada da je američki fond za Merkur platio 28,56 miliona evra, a sredstva je trebalo da se iskoriste za izmirenje dugova poveriocima.

HPS Investment Partners je globalna investiciona kompanija, koja ima nekoliko ulazno-izlaznih strategija uključujući „sindikovane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior), kao i vlasničko-dužničke instrumente junior statusa“.

HPS je osnovan 2007., a proistekao je iz odeljenja Hajbridž Kepital Menadžmenta (Highbridge Capital Management) iz sastava „J.P. Morgan Aset Menadžmenta“.

Portal napominje da, prema poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinansiranja roll-up kredita, a zvanične informacije upućuju na to da će refinansiranje biti sprovedeno u aprilu, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe poverilaca i kada Agrokor počne s radom pod novim imenom i sa sedištem u Holandiji.

To ukazuje da su za sada svi razgovori tek preliminarne prirode, ali neki izvori tvrde da se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo, piše „novac.hr“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar