U trendu

Investitori iz Nemačke zainteresovani za projekte u SRB

ŠTUTGART – Srbija je veoma privlačna investiciona destinacija posebno za ulaganja u visokosofisticirane sektore i industrije, a o potencijalu svedoči i godišnji izvoz srpskog IKT-a vredan 1,8 milijardi evra, kao i suficit od 1,3 milijarde evra, po čemu je lider u regionu, rečeno je na Investicionoj konferenciji u Štutgartu.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije (PKS) skup u Nemačkoj je okupio više od 20 potencijalnih investitora i veliki broj predstavnika nemačke privredne zajednice iz pokrajine Baden Virtenberg, poznate po izuzetno razvijenoj automobilskoj i metalskoj industriji.
O važnosti makroekonomske i političke stabilnosti za privlačenje investitora govorio je posebni savetnik za investicije predsednika Srbije Danilo Cicmil i istakao veoma povoljnu investicionu klimu u našoj zemlji, dobre ekonomske indikatore i uslove poslovanja uprkos izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je upoznao nemačke privrednike sa aktivnostima Komore usmerenim na međunarodne ekonomske odnose i podršku kompanijama da se pozicioniraju na inostrana tržišta i povežu sa stranim partnerima.

Ukazao je na komparativne prednosti Srbije, a to su obrazovani mladi inženjeri, kao i sve intenzivniji razvoj industrija sa višom dodatom vrednošću.

Vesović je pozvao kompanije iz Baden Virtenberga da organizuju poslovnu misiju u Srbiji i da se na terenu upoznaju sa kapacitetima privrede Srbije.
Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije Nikola Janković ukazao je i na veliki broj investicionih projekta u različitim sektorima koji mogu biti realizovani sa nemačkim partnerima.
Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Nemačke je prošle godine dostigla 6,5 milijardi evra, naš izvoz je vredeo 2,7 milijardi evra, a uvoz iz Nemačke 3,8 milijardi evra.

Najviše su se izvozile električne mašine i delovi, kao i voće dok smo najviše uvozili metale, lekove i automobile.
U prethodnih 12 godina prilivi po osnovu ulaganja nemačkih rezidenata u Srbiju iznosili su oko 2,3 milijardi evra čime je Nemačka zauzela četvrto mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u našu zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.