U trendu

Investitori očekuju poboljšanje odnosa Turska-SAD, lira jača

ISTANBUL – Lira je blago ojačala danas jer investitori računaju na poboljšanje odnosa između Turske i SAD-a, nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao da očekuje ove nedelje razgovore o sudbini američkog sveštenika kome se sudi u Turskoj.

Turska valuta je na prepodnevnom trgovanju porasla na 6,1424 lire za dolar u odnosu na jučerašnji nivo na zatvaranju berze od 6,1600, prenosi Rojters.

Lira je ove godine izgubila skoro 40 odsto vrednosti u odnosu na američku valutu zbog zabrinutosti u pogledu uticaja turskog predsednika Tajipa Erdogana na monetarnu politiku i odnedavno zbog diplomatskog sukoba između Turske i Sjedinjenih Država.

Naime, američki predsednik Donald Tramp je u avgustu uveo dodatne tarife na uvoz turske robe zbog hapšenja evangelističkog sveštenika Endrjua Bransonu pod optužbom za terorizam. Turska je odgovorila istom merom podižući tarife na određeni uvoz iz SAD-a.

Spor između Ankare i Vašingtona podrio je liru, koja se u avgustu spustila na rekordno nizak nivo od 7,24 lire za dolar.

Turska valuta se oporavila zahvaljujući nizu preduzetih mera za podsticanje njenog jačanja, među kojima je bila i odluka centralne banke o povećanju referentne kamatne stope za 6,25 procentnih poena, kao i novi ekonomski program koji je objavila vlada.

Ipak, usled slabe lire, dvocifrene inflacije i referentne kamate od 24 odsto, turska privreda je u drugoj polovini godine pokazala znake osetnog usporavanja, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.