U trendu

Iran kupuje 114 aviona Erbas

Iran će potpisati ugovor o kupovini 114 aviona firme „Erbas“, tokom posete iranskog predsednika Hasana Rohanija Francuskoj 27. januara, izjavio je danas u Teheranu iranski minstar saobraćaja Abas Ahundi, javile su svetske agencije.

„Iranski predsednik će tokom posete Francuskoj potpisati ugovor za nabavku 114 ‘Erbasa'“, rekao je Ahundi, ali nije precizizao vrednost ugovora.

Britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si javila je ranije danas da Iran razmatra i kupovinu 100 putničkih aviona od američke kompanije „Boing“ kako bi pojačao svoju flotu nakon ukidanja sankcija UN.

Trgovinske sankcije SAD Iranu još su na snazi, ali bi kompanija „Boing“ mogla da se prijavi za dobijanje specijalne dozvole za prodaju svojih aviona Iranu.

Predstavnici američke aviokompanije izjavili su da ima još „mnogo koraka“ pre nego što bi „Boing“ mogao da razmatra prodaju svojih aviona Iranu.

„Neophodno nam je 400 dugolinijskih i 100 kratkolinijskih aviona“, rekao je iranski ministar.

Iran trenutno poseduje 256 aviona, od kojih je 150 u funkciji.

Rohani 25. januara kreće u posetu Italiji i Francuskoj, što će biti njegova prva zvanična poseta Evropi od kada je pre nedelju dana stupio na snagu iranski nuklearni sporazum i ukinute medjunarodne sankcije toj zemlji.

Po ukidanju medjunarodnih sankcija uvedenih pre 36 godina, Iran je sada u mogućnosti da kupi nove avione što nije mogao za vreme embarga.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.