U trendu

Iran traži od SAD ukidanje sankcija i u praksi

Iran je danas zatražio od SAD da preduzmu konkretne mere da bi podstakle zapadne banke i kompanije da ponovo posluju sa Iranom pošto su mu ukinute medjunarodne sankcije, svojevremeno zavedene zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

„SAD moraju da preduzmu ozbiljnije mere za to“, rekao je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim novozelandskim kolegom Marijem Mekalijem.

Francuska, SAD, Velika Britanija i Nemačka zajedničkom deklaracijom su pozvale banke i privatne kompanije da posluju sa Iranom posle januarskog stupanja na snagu sporazuma o rešavanju nuklearnog spora.

„Nećemo sprečavati finansijske institucije i multinacionale kompanije da legalno posluju sa Iranom“, navodi se u deklaraciji četiri zapadne sile, članica grupe 5+1, u kojoj su i Kina i Rusija.

Posle višegodišnjeg embarga, Zapad je ukinuo deo sankcija Iranu u zamenu za obustavljanje nuklearnog programa, ali su opstale sankcije uvedene zbog lansiranja balističkih raketa i podrške oružanim grupama na Bliskom istoku.

Velike evropske banke koje imaju poslovne jedinice na teritoriji SAD, i dalje izbegavaju da posluju sa Iranom, strahujući od tužbi i američke kazne.

Predsednik Centralne iranske banke Valiolah Seif požalio se u četvrtak, tokom londonske konferencije o Iranu, na nedostatak akcije zapadnih zemalja.

On je za britanski dnevni list Gardijan (The Guardian) rekao da Zapad ne ispunjava u potpunosti obaveze predvidjene nuklearnim sporazumom, i da se praktično ništa nije promenilo u ekonomskim odnosima sa Iranom upkos ukidanju sankcija.

Sankcije i dalje važe za iranske kompanije povezane s njegovom vladajućom Revolucionarnom gardom, a zabranjen je i pristup Irana američkom finansijskom sistemu i direktne transakcije u dolarima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike