U trendu

Iranske poslanike brine ekonomija, dali rok Rohaniju

TEHERAN – Iranski zakonodavci dali su rok od mesec dana predsedniku Hasanu Rohaniju da se pojavi pred parlamentom kako bi odgovorio na pitanja o merama njegove vlade za rešavanje ekonomskih problema zemlje, izveštavaju danas iranski državni mediji.

To je prvi put da je parlament pozvao Rohanija, koji je pod pritiskom tvrde opozicione linije koja zahteva promene u njegovoj vladi nakon pogoršanja odnosa sa SAD-om i rastućih ekonomskih teškoća u Iranu, prenosi agencija Rojters.

Poslanici žele da postave pitanja Rohanija o mnogim temama, između ostalog o padu rijala, koji je izgubio više od polovine vrednosti od aprila, o slabom ekonomskom rastu, kao i o rastućoj nezaposlenosti, izvestila je novinska agencija ISNA.

Rohani, pragmatičar koji je smanjio tenzije između Irana i Zapada postizanjem nuklearnog sporazuma 2015. godine, suočava se sa narastajućim otporom u zemlji otkako je predsednik SAD-a Donald Tramp u maju „izašao“ iz tog pakta i najavio ponovo uvođenje sankcija koje guše iransku ekonomiju i državni vitalni izvoz nafte.

Prema agenciji ISNA, poslanici takođe traže da Rohani objasni zašto, nakon više od dve godine od potpisivanja sporazuma kojim je ograničen iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija, iranske banke i dalje imaju limitiran pristup tržištu globalnih finansijskih usluga.

Državna televizija je citirala predsedavajućeg parlamenta Alija Larijanija da će Rohani imati rok od mesec dana da dođe na sednicu parlamenta i obrati se povodom ovih pitanja.

Poziv Rohaniju dolazi usled novih izliva javnog nezadovoljstva. U Iranu je od početka godine zabeležena serija protesta zbog visokih cena, nestašice vode, restrikcija struje i navodnih korupcija u Islamskoj Republici.

U gradovima širom zemlje – Isfahanu, Karadžu, Širazi i Ahvazu – juče se okupilo više stotina ljudi koji su protestovali zbog visoke inflacije koju je delimično prouzrokovao i pad rijala.

Tramp je u ponedeljak izjavio da bi bio spreman da se sastane sa Rohanijem bez bilo kakvog prethodnog uslovljavanja, da bi razgovarali o tome kako da poboljšaju odnose, ali su viši iranski zvaničnici i vojni zapovednici odbacili njegovu ponudu navodeći da o tome može „samo da sanja“, podseća Rojters.

Rohani je prošle sedmice imenovao novog guvernera centralne banke, a juče je prihvatio i ostavku portparola vlade, nagovestivši time, po oceni britanske agencije, da priznaje potrebu za rekonstrukcijom svog ekonomskog tima.

U posebnom pismu upućenom danas Rohaniju, 193 poslanika je pozdravilo ove promene ocenivši ih „kao dobru polaznu tačku“ i zatražilo „maksimalnu reorganizaciju“ izvršne vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar