U trendu

Ispunjena trećina plana u vezi sa obnovljivim izvorima

BEOGRAD – Više od trećine plana koji se odnosi na obnovljive izvore energije do sada je ispunjeno i to priključivanjem 200 megavata vetroelektrana na mrežu, izjavio je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

„Ove godine očekujemo još 200 magavata, a do kraja 2020. punih 550 megavata novih elektrana iz vetroparkova“, rekao je Banjac na otvaranju dvodnevnog Sajma Renexpo, međunarodnog sajma i konferencije u oblasti energetike, voda i zaštite životne sredine u regionu Jugoistočne Evrope.

Istovremeno se, navodi, radi na povećanju našeg energetskog potencijala proizvodnje električne energije za ukupno 700 megavata, uključujući i mini hidroelektrane, biomasna postrojenja i solarne elektrane koje koriste obnovljive izvore eneregije.

„Na taj način za 10 odsto ćemo povećati kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije“, rekao je Banjac.

Kako je naveo, od 2014. do 2017. povećana je finalna potrošnju energije za čitavih 17 odsto što je posledica intenzivnog industrijskog razvoja i ulaska u pogon velikih industrija koji su intezivni potrošači energije, kao što je Železara u Smederevu i Petrohemija.

Naglasio je da se velika pažnja posvećuje energetskoj efikasnosti, te naveo da je u Srbiji započet i projekat energetske sanacije 28 objekata koji pripadaju organima centralne vlasti uz kreditnu liniju od 40 miliona evra, među kojima je i zgrada ministarastva u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Banjac kaže da je uz podizanje energetske efikasnosti javnih objekata neophodno istovremeno raditi i smanjenju potrošnje i na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Kao glavne pravce rada u toj oblasti navodi dalji razvoj energetskog menadžmenta kao mehanizma za kontrolu i direktno upravljanje tokovima energije u Srbiji i vođenje brige o racionalnoj upotrebi energije, kao i nastojanje da se kroz čitav niz projekata i investicija direktno smanji potrošnja enregije.

O saradnji sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine kao važnim partnerom i to u oblasti vodoprivrede, upravljanju i prečišćavanju voda, govorio je ambasador Mađarske Atila Pinter.

„Vodni resursi Srbije i Mađarske su zajednički, kao i izazovi koji zahtevaju saradnju“, kaže mađarski ambasador i navodi da se četvrtina tendera u toj oblasti, među kojima je izgradnja postrojenja za precišćavanje vode i za uklanjanje arsena, a koje je Mađarska raspisala odnosila na Srbiju.

Podsetio je da je nedavno u Subotici na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano 11 sporazuma, među kojima je i sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, te poželeo uspeh Srbiji u otvoranju poglavlja 27 koje se tiče te oblasti.

Ambasador Belgije u Srbiji Koen Adam preneo je iskustva te države u oblasti zelene ekonomije i naveo da kompanije u Belgiji imaju poreske i druge olakšice u vezi sa zaštitom životne sredine.

Naveo je da je Belgija spremna da sarađuje sa Srbijom i prense joj iskustva, te da će podržati Srbiju na njenom putu ka EU.

Na Sajmu Renexpo okupili su se predstavnici industrije, donosioci odluka i stručnjaci u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i upravljanja vodama, otpadnim vodama i čvrstim otpadom.

Na sajamskoj izložbi predstaviće se više od 100 kompanija iz 25 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.