U trendu

Istinomer: Nerealno da prosečna plata u Srbiji krajem godine bude 500 evra

Nije realno očekivati da prosečna plata u decembru 2018. godine u Srbiji iznosi 500 evra, kako je više puta obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Istinomer.

Da bi prosečne plate krajem ove godine bile 500 evra neophodno je da bude ispunjen jedan od dva uslova. Prvi je da plate u javnom sektoru porastu za skoro 55 odsto do kraja godine (odnosno da premaše 85.000 dinara), a drugi da evro na kraju 2018. vredi 102,2 dinara, umesto sadašnjih 118,17 dinara, pokazuje analiza Istinomera.

Kako prenosi taj portal, ostvarivanje prvog uslova, koji podrazumeva da prosvetni i zdravstveni radnici, policija, vojska i ostali zaposleni u javnom sektoru imaju upola veću prosečnu platu (skoro 724 evra), značilo bi da se za plate u javnom sektoru mesečno izdvaja blizu 150 miliona evra više nego do sada, ili 1,78 milijardi evra više za celu 2019. godinu.

„Iako suficit postoji, on se meri u milijardama dinara, a ne milijardama evra, tako da je ova opcija potpuno nerealna“, procenjuje Istinomer.
 
Druga opcija, da evro na kraju godine vredi 102,2 dinara umesto sadašnjih 118,17 dinara podrazumevala bi, kako se navodi, potpuni kolaps privrede Srbije u vrlo kratkom roku.

„Niko više ne bi imao nikakvog razloga da bilo šta izvozi (jer teško je izvoziti i sa sadašnjim kursom), a izvoz čini 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To i ovu opciju čini nerealnom“, ukazuje Istinomer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.