U trendu

Istočna Nemačka uveliko zaostaje za Zapadnom

Istočna Nemačka, 26 godina nakon ujedinjenja, i dalje je ekonomski anemična, uz male izglede da do 2030. godine uhvati korak sa ostatkom zemlje, navodi se u objavljenom istraživanju nemačckog ekonomskog instituta Ifo.

Od istočnih saveznih država, jedino će „Saksonija i Brandenburg dostići prosečan nivo nemačkog privrednog rasta u periodu između 2015. i 2030. godine“, napisao je Joakim Ragnic iz Ifo instituta, a prenosi agencija Frans pres.

Nasuprot tome, ostale savezne države koje su nastale na teritoriji nekadašnje Nemačke Demokratske Republike, poput Meklenburg-Zapadne Pomeranije, Tiringije i Saksonije-Anhalt, suočiće se sa izuzetno niskim stopama privrednog rasta, ocenjuje Ifo.

Bruto domaći proizvod Istočne Nemačke je u periodu od 2010. do 2015. godine rastao po godišnjoj stopi od 1,2 odsto, što je niže u odnosu na rast zapadne Nemačke i Berlina od 1,6 odsto, prema računici Ifo.

Nemačka savezna država Brandenburg ima benefita od blizine Berlina, dok ekonomiju Saksonije podižu dva atraktivna grada Drezden i Lajpcig.

Istovremeno, ostale istočne države imaju brojne izazove. Nekadašnja Nemačka Demokratska Republika je bila suočena sa višedecenijskim iseljevanjem mladih ljudi, što je doprinelo ubrzanom starenju populacije zbog niske stope nataliteta.

Kako navodi Ifo, nijedna od 30 vodećih kompanija iz istočne Nemačke nije kotirana na berzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.