U trendu

Istraga o privatizaciji NIS-a još u predistražnoj fazi

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je predistražni postupak provere privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) i nakon više od godinu i po dana i dalje u toku, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u avgustu 2014. godine da je formirao specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti u vezi sa privatizacijom NIS-a.

MUP je u odgovoru naveo da je predistražni postupak još u toku, i to po osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koje je MUP-u dostavilo Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U odgovoru MUP-a se navodi i da radna grupa nije završila svoj rad i da prikupljanje podataka još traje, nakon čega će izveštaj o tome biti predat tužilaštvu.

I u Višem javnom tužilaštvu su za VOICE (www.voice.org.rs) potvrdili da se istraga još nalazi u predistražnoj fazi.

NIS je ruskom Gaspromnjeftu prodat na osnovu energetskog sporazuma izmedju vlada Srbije i Rusije iz 2008. godine.

Sporazum obuhvata prodaju NIS-a, a njime je bilo predvidjeno da će Srbija, izmedju ostalog, pomoći pri izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Srbija se sporazumom obavezala i da će sve do realizacije tih projekata, primenjivati staro zakonodavstvo, zbog čega NIS i danas plaća rudnu rentu po starim zakonima, a ne novim, odnosno tri, umesto sedam odsto.

Ni nakon što je ruski partner potvrdio da se odustalo od Južnog toka, Srbija nije pokrenula pitanje primene zakona na NIS.

Ugovor o prodaji NIS-a potpisan je takodje 2008. godine, a Gaspromnjeft je kupio 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra, dok je ugovorom bilo predvidjeno da ta kompanija do 2012. godine treba da investira u NIS najmanje 500 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar