U trendu

Italija: Grupa poslanika traži zabranu opreme od Huaveja

MILANO – Grupa poslanika iz italijanske vladajuće koalicije zatražiće od vlade da zabrani nabavku opreme od kineske kompanije Huavej Tehnolodžiz za 5G mrežu mobilnih komunikaciju u zemlji, objavio je danas list „Mesađero“.

Poslanici stranke Liga, koji su u vladajućoj koaliciji zajedno sa Pokretom pet zvezdica, planiraju da u parlamentu pozovu zvanični Rim da iskoristi svoje „zlatno ovlašćenje“ o pravu veta u industrijskom sektoru i da tako blokira isporuke Huaveja, koji je već dobavljač velikih telekom operatera u Italiji, prenosi Rojters.

Kompanija Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, suočava se sa međunarodnom kampanjom za zabranu uvoza njene opreme zbog navodnih veza sa kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi njenu tehnologiju za špijunažu – što kompanija kategorično demantuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u četvrtak upozorio da SAD neće moći da sarađuju ili da razmenjuju informacije sa zemljama koje prihvate sisteme Huaveja, navodeći kao razlog bezbednosni problem, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike