U trendu

Italija: Grupa poslanika traži zabranu opreme od Huaveja

MILANO – Grupa poslanika iz italijanske vladajuće koalicije zatražiće od vlade da zabrani nabavku opreme od kineske kompanije Huavej Tehnolodžiz za 5G mrežu mobilnih komunikaciju u zemlji, objavio je danas list „Mesađero“.

Poslanici stranke Liga, koji su u vladajućoj koaliciji zajedno sa Pokretom pet zvezdica, planiraju da u parlamentu pozovu zvanični Rim da iskoristi svoje „zlatno ovlašćenje“ o pravu veta u industrijskom sektoru i da tako blokira isporuke Huaveja, koji je već dobavljač velikih telekom operatera u Italiji, prenosi Rojters.

Kompanija Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, suočava se sa međunarodnom kampanjom za zabranu uvoza njene opreme zbog navodnih veza sa kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi njenu tehnologiju za špijunažu – što kompanija kategorično demantuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u četvrtak upozorio da SAD neće moći da sarađuju ili da razmenjuju informacije sa zemljama koje prihvate sisteme Huaveja, navodeći kao razlog bezbednosni problem, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.