U trendu

Italija pokrenula istragu protiv Samsunga i Epla

Italijanska uprava za zaštitu konkurencije je danas objavila da je otvorila istragu protiv elektronskih giganata Samsunga i Epla zbog navoda o programiranom zastarevanju uredjaja koje proizvode, da i prodavali nove.

Sumnja se da su te dve kompanije ustanovile opštu komercijalnu politiku čiji cilj je da se eksploatišu nedostaci nekih sastavnih delova da bi vremenom opala efikasnost njihovih proizvoda čime bi se podstakli potrošače da kupuju nove verzije, navela je italijanska uprava u saopštenju. 

Italiijanska uprava će razmatrati i žalbe korisnika na pozive na ažuriranje raznih programa i aplikacija, bez dovoljno informacija o mogućim posledicama na rad uredjaja, što bi moglo da predstavlja kršenje trgovinskog zakona. 

Uprava je navela da je već sprovela, uz podršku finansijske policije, inspekcije u sedištima te dve grupe u Italiji. 

U Francuskoj tužilaštvo je 5. januara otvorilo preliminarnu istragu protiv Epla zbog navoda o programiranom zastarevanju i prevari. Epl je 21. decembra priznao da je namerno ograničavao performanse svojih ajfon aparata posle izvesnog vremena, ali da bi se, kako je tvtdio, produžio njihov vek trajanja. 

Ta kalifornijska kompanija koja svake godine izbacuje novi model ajfona, takodje je pod tužbama u SAD i Rusiji.

Epl je danas obećao da će vlasnici ajfona uskoro moći da biraju da li žele da „uspore“ svoj telefon ili ne, što zavisi od stanja baterije. 

U Francuskoj su dve nevladine organizacije uložile tužbe protiv Samsunga zbog neiskrenih izjava o radu, optužujući tu južnokorejsku firmu da zapošljava decu i drži svoje zaposlene u Kini u nedostojnim uslovima rada i stanovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar