U trendu

Italija se pridružuje inicijativi „Jedan pojas, jedan put“

MILANO – Italijanski vicepremijer Đuzepe Konte obavezao se danas da će Italija biti prva članica G7 koja će se pridružuiti kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, uprkos primedbama SAD i zabrinutosti koja dolazi iz njegove vladajuće koalicije.
Obraćajući se Parlamentu Konte je rekao da potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Kinom o realizaciji projekta „Pojas i put“, koje bi trebalo da se desi tokom posete kineskog premijera Italiji ove nedelje, neće ni najmanje dovesti u pitanje poziciju Italije u okviru strateškog transatlantskog saveza ili u odnosu sa evropskim partnerima.

Italijanski potpis se smatra velikim korakom ka legitimizaciji projekta koji predviđa kopneno i pomorsko povezivanje Kine i Evrope. Zvaničnik Bele kuće upozorio je Italiju da se ne pridružuje inicijativi, koju je nazvao kineskim „projektom tašitne“.

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ prošle godine u Pekingu. Njihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

Konte je u govoru poslanicima rekao i da su detalji dogovora razrađeni tokom višemesečnih konsultacija na svim nivoima vlasti, te naglasio da memorandum nije pravno obavezujući, a da će s druge strane Italiji omogućiti pristup ogromnom tržištu.

„Naš izvoz u Kinu daleko je niži nego u ostatak Evrope“ izjavio je Konte i dodao da će doći i do redefinisanja komercijalnih saobraćajnih ruta. „Imaćemo nove aerodrome, nove trgovinske koridore i to će svakako uticati na naš ekonomski rast. Ne želimo da izgubimo tu priliku“, zaključio je vicepremijer.

Opozicija je napala planirani memorandum i nedostatak detalja koji su dostavljeni parlamentu, upozorivši da bi sporazum mogao biti „trojanski konj“ kojim bi Kina potkopala italijansku industriju.

Čak i poslanici iz desničarske Lige, koji su deo Konteove koalicije, kažu da je njihova podrška memorandumu uslovljena time da ne šteti odnosima Italije i njenih partnera.
„Ako Kinezi žele da investiraju u železnice i luke, u redu. Važno je da kontrola ostane u italijanskim rukama“, rekao je lider Lige Mateo Salvini.

Frančesko Siski, stručnjak za Kinu koji trenutno radi kao istraživač na Univerzitetu Renmin u toj zemlji, rekao je da je najveći problem sporazuma to što se Italija uključila u njih bez da je prethodno o tome detaljno obavestila svoje saveznike.
„Tu je nedostajalo profesionalizma i političkog znanja. Kakav god da je dogovor, prvo treba razgovarati sa Amerikancima i Evropljanima i dogovoriti se o zajedničkom pristupu, a onda pregovarati sa Kinom, “ rekao je Siski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.