U trendu

Italijanska vlada usvojila nacrt budžeta za 2020. godinu

RIM – Italijanska vlada usvojila je danas nacrt budžeta za 2020. godinu koji ima za cilj smanjenje poreza na srednja primanja i “hvatanje u koštac” sa utajivačima poreza, saopštili su vladini zvaničnici.

Nacrtom budžeta je, takođe, predviđen isti budžetski deficit kao i ove godine, dodaju zvaničnici, a prenosi agencija Rojters.

Paket mera je dogovoren na sednici vlade koju čine Pokret pet zvezdica i njen koalicioni partner Demokratska stranka, i on će sada biti poslat u Brisel na uvid Evropskoj komisiji.

Budžetom se, kako navodi Rojters, odustaje od velikog povećanja poreza na promet, u vrednosti od 23 milijarde evra, koje je trebalo da stupi na snagu u januaru.

„To je ekspanzivni budžet, zadovoljni smo. I to je značajan plan za borbu protiv utaje poreza“, rekao je premijer Đuzepe Konte nakon sednice vlade.

Italijanska vlada je odobrila i smanjenje poreza na srednji dohodak građana, što će koštati državnu kasu oko tri milijarde evra u 2020. godini.

Budžetski deficit će u idućoj godini ostati 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, treću godinu zaredom, predviđeno je nacrtom zakona.

Da bi pomogla finansiranju tih mera, vlada je izradila plan za sprečavanje poreskih utaja koje godišnje koštaju državu oko 109 milijardi evra, prema procenama italijanskog Ministarstva finansija.

Budžet treba da biti predstavljen parlamentu do 20. oktobra i odobren u oba doma parlamenta do kraja ove godine. Ostaje, međutim, da se vidi da li će Evropska komisija udariti svoj „pečat“ na ovaj nacrt budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar