Iz Srbije se beži više nego iz Sirije

Prema izveštaju Evropske komisije koji je danas objavljen, građani zemalja Zapadnog Balkana podneli su prošle godine više zahteva za azil nego građani ratom razorene Sirije. Srbije je ponovo prva po broju azilanata.

U izveštaju se navodi da je broj zahteva za azil iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i sa Kosova premašio broj zahteva iz ratom razorene Sirije, a Srbija je ubedljivo prva sa oko 22.500 od ukupno 78.000 azilanata iz regiona, prenosi „Blic“.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem rekla je novinarima da je to vrlo ozbiljan problem „koji opterećuje sistem“.

U odnosu na prethodnu godinu, broj azilanata iz Srbije u 2016. godini skočio je za 27 odsto. To su u glavnom građani romske nacionalnosti, piše u izveštaju.

Malmstremova je napomenula da se ogromna većina građana Zapadnog Balkana striktno pridržava pravila ustanovljenih bezviznim režimom, ali da šačica koja predstavlja manje od jedan odsto to zloupotrebljava radi ekonomskih pogodnosti koje pruža status azilanta.

3 komentara
  1. Blajbi

    Ma sta je to u Srbiji sto Srbe tera da beze? Nije to samo ekonomski momenat (i nisu samo Romi!) ima tu necega JOS……

  2. kojeimedadam

    Citirano: U odnosu na prethodnu godinu, broj azilanata iz Srbije u 2016. godini skočio je za 27 odsto. To su u glavnom građani romske nacionalnosti, piše u izveštaju. —————————————————————————————————————– To su oni “ isti romi “ koji su po sistemu readmisije proterani iz EU u Srbiju, a nikada nisu bili građani Srbije.

  3. Babej

    A nas predsednik se na sva usta hvali velikim smanjenjem nezaposlenosti!!! Eto tako se ona najvise smanjila sto ljudi masovno odlaze a posebno mladi i skolovani!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike