U trendu

Izbor rukovodstva EPS-a treba da bude transparentan

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da izbor novog rukovodstva Elektoprivrede Srbije (EPS) treba da bude transparentan i da će to biti signal Svetskoj banci da „sve ide u dobrom pravcu“.

Nakon predstavljanja istraživanja Svetske banke o stavovima gradjana Srbije o preduzetništvu, Verheijen je novinarima rekao da Svestka banka neće komentrisati smenu prethodnog direktora EPS-a, jer kako je dodao Vlada Srbije ima pravo da opozove menadžment.

Verheijen je naglasio da EPS ima potencijala da bude regionalni igrač i da ima važnu ulogu u privredi Srbije, ali da sa sadašnjim rukovodstvom i strukturom zaposlenih to ne može da se ostvari.

„Očekujemo da kada bude postavljen novi generalni direktor on krene u rešavanje tih problema“, naglasio je on na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Verheijen je dodao da očekuje da će Vlada Srbije poštovati rok do 31. maja kada će prestati državna zaštita firmi od poverioca.

„Ne znam šta će se desiti sa tim firmama nakon tog datuma, ali je Vlada angažovala poznatu konsultantsku kuću koja će pružiti savete šta da se radi sa tim preduzećima. U trenutku kada te studije budu gotove, videćemo na koji način predložene mere mogu da se primene, ali nema sumnje da će se poštovati rok“, naglasio je on.

Verheijen je dodao da će se Svetska banka sa Vladom Srbije ovaj predizborni period iskoristiti da se postavi osnova za strukturne reforme i adekvatno poslovno okruženje.

„Mi nastavljamo da radimo i Vlada Srbije nastavlja da radi. Nakon izbora vratićemo se da rešavamo ona pitanja i odluke koje u ovom trenutku ne mogu da se donesu“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.