U trendu

Izbori u doba neujednačene ekonomije

Privreda u SAD jača, jačaju plate, ali ne i duh birača: Amerikanci biraju predsednika u doba postepenog rasta kojim se privreda obnavlja od duboke recesije krajem prošle decenije.

Vladin oktobarski izveštaj, objavljen u petak, pokazao je da je zapošljavanje solidno, s rastom od još 161.000 radnih mesta, a da je stopa nezaposlenosti niska, 4,9 odsto.

Ipak, oporavak je najsporiji od Drugog svetskog rata, te mnogi Amerikanci smatraju da su ostali po strani, pogotovo oni koji nemaju veštine ili obrazovanje traženo na tržištu, i oni koji žive van glavnih poslovnih centara.

„Tipično domaćinstvo u SAD je u mnogo boljem položaju nego pre osam godina“, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista agencije „Mudi analitiks“. „Ali, protekla decenija nije bila dobra za sve. To smatra veliki deo stanovništva“.

Slabosti privrede su prva briga većine birača koji smatraju da je američka ekonomija u lošem stanju, pokazala je anketa agencija AP i GfK. Oni medjutim istovremeno kažu da je njihovo lično finansijsko stanje dobro.

Po toj anketi, sprovedenoj 20-24. oktobra, 53 odsto birača kaže da je ekonomija „loša“, dok 46 odsto kaže da je „dobra“. Ipak, 65 odsto kaže da je njihovo finansijsko stanje dobro, dok ga je 34 odsto ocenilo kao loše.

Sedamdeset tri odsto pristalica Hilari Klinton kaže da je ekonomija dobra što smatra samo 16 odsto pristalica Donalda Trampa.

Dok 60 odsto belaca kaže da je ekonomija slaba, 60 odsto pripadnika drugih rasa smatra da je dobra. Ipak, i jedni i drugi podjednako kažu da je njihovo lično finansijsko stanje dobro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.