U trendu

Izgradnja autobuske stanice na proleće

Izgradnja nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu počeće na proleće sledeće godine, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

“Neće krenuti do kraja ove godine, kao što sam najavio, nažalost, ali ćemo sigurno krenuti na proleće sledeće godine. Važno je da se taj projekat desi kako treba”, rekao je Mali novinarima u pauzi Beogradskog inevesticionog foruma.

On je istakao da je izgradnja nove stanice veoma važan projekat, dogoročno gledano. Mali je dodao da se očekuje saglasnost vlade za zajedničko ulaganje sa Beogradskom autobuskom stanicom, kao preduzećem.

“To će vrlo brzo biti gotovo”, rekao je Mali i dodao da ga kašnjenja nerviraju, ali da se nadležni bore ne da li će nešto biti “u oktobru ili novembru” nego da li će se ikad destiti.

Navodeći da se na izmeštanje autobuske stanice čeka tri decenije, Mali je rekao da je određena lokacija, završsen konkurs i rešavaju se pravno imovinski problem na lokaciji…

“Važno je da se projekat desi kako treba, ne smemo da dozvolimo greške za izgradnju bilo kog kapitalnog projekta koji menja grad, zbog mesec ili dva. Neviraju me kašnjenja, ako su opravdana mogu da ih prihvatim”, rekao je Mali.

On je još jednom istakao da je projekat izgradnje nove autobuske stanice veoma važan i simbol je promena, a rešiće i saobracahajnu gužvu i doprineti drugačijem razvoju Novog Beorgada.

Takođe, podsetio je da sredinom 2017. sledi i rekonstrukcija Starog savskog mosta, i dodao da se izgradnja gondole od Kalemegdana do Tržnog centra Ušće očekuje u novembru ili decembru sledeće godine.

Na konstataciju da se investitori najčešće žale na administaciju,skupo građevinsko zemljište i nemoguhnost sticanja vlasništva nad zemljištem, Mali je rekao da to uglavnom nisu opravdani razlozi.

Kad je reč o administraciji, Mali kaže da se sada potpuno dugačije void računa o potrebama investiora i da nije sreo nijednog u poslednje dve godine koji se žalio na sporost administracije.

Dozvola Ikei, na koju je čekala deset godina, izdata je dva dana, rekao je Mali i dodao da zakon sada obavezuje da se građevinske dozvole izdaju za 28 dana.

“Skup građevinsko zemljište, to ne stoji, jer su prošle godine smanjene naknade za garađevinsko zemljište”, rekao je Mali i istakao da investitori više žele od nadležnih da se brže i efikasnije investira u infratsrukturu.

On je podsetio da sada postoji i mogućnost prodaje zemljišta, a ne samo davanja u zakup, podsetivši da je grad oglasio prodaju zgrade Beobanke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.