U trendu

Izgradnja metroa najranije počinje u drugoj polovini 2020.

BELA PALANKA – Izgradnja metroa u Beogradu, koja bi mogla najranije da počne u drugoj polovini ili krajem 2020. godine, biće jedna od najvećih investicija u Jugoistočnoj Evropi, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„U vezi sa izgradnjom metroa u Beogradu očekuje nas još mnogo definisanja okvira, projekata, dok ne dođemo u situaciju da pričamo o zvaničnom iznosu investicije i onome što će nam ponuditi partneri. Pa tek onda da pokušamo da počnemo sa izgradnjom u drugoj polovini ili pred kraj sledeće godine“, rekla je Mihajlović na konferenciji za medije u Beloj Palanci, gde je privremeno kabinet ministarstva izmešten na istočni krak Koridora 10.

Kaže da je priča o metrou duga priča i istakla da je metro potreban gradu Beogradu, kao i da je suštinski potreban i u investicionom smislu.

„Kada krene izgradnja, to će biti jedna od najvećih investicija u Jugoistočnoj Evropi”, kazala je Mihajlović i dodala da se govori o dve linije metroa u vrednosti oko četiri milijarde evra.

Komentarišući pismo o namerama za metro koje je potpisano prilikom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, Mihajlović je kazala da je Srbija već imala određeni sporazum sa Francuskom, kao i da je u skladu sa strateškim sporazumom sa Kinom potpisala u Pekingu dokument i sa kineskom kompanijom.

„Sada smo nastavili u duhu dobrih odnosa i potpisali pismo o namerama, koje nije obavezujuće“, kazala je Mihajlović i dodala da je za metro ostalo još mnogo posla da se uradi, te da će se tek tada videti šta nudi kineski partner, francuske i druge kompanije.

„Tek onda ćemo pokušati naš plan, koji smo napravili, da sprovedemo sledeće godine, možda u drugoj polovini ili pred kraj godine i da počnemo sa radovima”, dodala je ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.