Izgradnja toplana na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku 2022

BEOGRAD – Prve javne nabavke na projektu „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase“, planirane su za septembar ove godine, a prema planu, izgradnja toplana na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku biće završena 2022. godine.

Ministarstvo rudarstva i energetike je 2018. godine započelo realizaciju projekta Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije koji ima za cilj da što više gradskih toplana u Srbiji pređe sa korišćenja fosilnih energenata (mazuta, uglja, lož ulja) na korišćenje biomase ili termalne energije kao energenta, rekao je za eKapiju pomoćnik ministra energetike zadužen za Obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Miloš Banjac.
Ugovor o kreditusa Nemačkom razvojnom bankom za Prvu fazu projekta je potpisan u junu 2018 godine kaže Banjac.

Ukupan iznos finansiranja je 26,75 miliona evra od čega je, navodi, kredit 20 miliona evra, odobren od strane KfW banke, a preostalih 6,75 miliona evra su donacije koje su obezbedile KfW banka u iznosu od dva miliona i SECO 4,75 miliona evra.

Navodi da su trenutno najbliži realizaciji projekta toplane u Priboju, Malom Zvorniku, Prijepolju, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Majdanpeku i Bajinoj Bašti.

„U toku je priprema tendera za nabavku opreme i izvođenje radova u Priboju i Malom Zvorniku, ukupne snage oko 9 MW. Planirano je da izgradnja ove dve toplane počne 2020. godine“, kaže Banjac.

U toku je, dodaje, i izrada dokumentacije za izgradnju novih toplana na biomasu i priključenje na daljinski sistem grejanja u Novom Pazaru, Prijepolju i Novoj Varoši.

Prve javne nabavke na projektu planirane su za septembar, a prema planu, kako navodi Banjac, izgradnja toplana na biomasu biće završena 2022. godine u Priboju i Malom Zvorniku, a 2023 godine za ostale tri toplane.

Banjac kaže i da je upravo završen projekat koji je Program Ujedinjenih nacija realizovao u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a koji je imao za cilj razvoj tržišta biomase.
Šest biogasnih elektrana, sa ukupno 1,6 miliona dolara bespovratnih sredstava, bilo je direktno podržano ovim projektom.

„Odgovarajućim podsticajnim merama i realizacijom ovog projekta kapaciteti biogasnih postrojenja su u poslednje četiri godine višestruko uvećani. Trenutno, status povlašćenog proizvođača ima čak 17 biogasnih elektrana ukupnog kapaciteta 17,5 MW, dok je u izgradnji čak 23 postrojenja ukupne snage 22,2 MW“ navodi Banjac.
Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, inače, sprovodi projekat države za finansiranje grejanja u gradovima i opštinama na biomasu, a sredstva su obezbeđena iz budžeta.

Prema Strategiji razvoja energetike, koja je usvojena 2015. godine, ukupan raspoloživ tehnički potencijal biomase je procenjen na 3,4 miliona tona ekvivalentne nafte (Mten).

Srbija godišnje potroši oko 1,1 Mten, najviše za grejanje domaćinstava.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike