U trendu

Izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbežan

Austrijski ministar finansija Hans Jorg Šeling ocenio je danas da je izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbežan, nakon što su ministri Evrogrupe odbili u subotu da produže rokprograma finansijske pomoći toj zemlji.

„Grčka je sama kriva za neuspeh pregovora“, upozorio je Šeling u intervjuu za austrijski list Prese.

Austrijski ministar je dodao da je izlazak Grčke iz evrozone „formalno jedino moguć ako vlasti u Atini zvanično podnesu zahtev za izlazak iz Evropske unije (EU)“.

„Posledice izlaska iz evrozone nisu toliko loše za ostale zemlje te zone, koliko su za samu Grčku. Jasno je da nijedna zemlja, bez obzira na okolnosti, ne može da ucenjuje Evropsku komisiju i ostale zemlje evrozone“, ocenio je Šeling.

Francuski premijer Manuel Vals ocenio je danas u Parizu da postoji „realna opasnost“ da Grčka izađe iz evrozone u slučaju da se Grci na referendumu izjasne protiv predloga kreditora.

Vals je i pored te ocene pozvao grčku vladu da se vrati za pregovarački sto.

Posle najave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o održavanju referenduma o predlozima kreditora, Evrogrupa je juče saopštila da program pomoći neće biti nastavljen posle 30. juna, kada Grčkoj ističe rok za otplatu duga od 1,5 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Grčki parlament je tokom prethodne noći usvojio Ciprasov predlog za održavanje referenduma, zakazanog za 5. jul.

Cipras je pre glasanja izrazio uverenje da će grčki narod reći „ne“ „ultimatumu“ kreditora – MMF, ECB i EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.