U trendu

Izmenama zakona o zemljištu privlačimo investitore

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je osnovni cilj izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu efikasno korišćenje zemljišta u državnoj svojini i privlačenje investitora u Srbiju.

Bogosavljević Bošković je obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije rekla da u Srbiji ima 830.000 hektara zemljišta u državnoj svojini, od čega se u zakup daje 260.000 hektara.Godišnji prihod od zemljišta koje se da u zakup je 51 milion evra, a šteta od neizdavanja preostalog državnog zemljišta u zakup je više od 100 miliona evra, dodala je ministarka.

Ona je navela da zemljište u državnom vlasništvu koriste pojedinci mimo zakona i bez plaćanja naknade i da je protiv njih teško voditi spor i naplatiti štetu, jer su ti bespravni korisnici često i NN lica.Bogosavljević-Bošković je kazala da je izmenama zakona predloženo da se zemljište izda u zakup do 30 godina domaćim pravnim licima i gradjanima i dodala da dugoročni zakup povećava sigurnost zakupaca pri ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju.

„Pred nama je bio težak ozbiljan i odgovoran zadatak, trebalo je da na osnovu stanja predložimo zakon koji će uvažiti sve specifičnosti, ali i očekivanja svih naših gradjana, a sa ciljem omogućavanja privlačenja investicija u poljoprivrednu proizvodnju uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti i rast dohotka“, rekla je ministarka.

Srbija ukupno ima pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta od čega su 3,5 miliona oranice, bašte i vinogradi, a ostatak livade i pašnjaci.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike