U trendu

Izmene Zakona o PDV zbog usklađivanja s propisima EU

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da su izmene Zakona o porezu na dodati vrednost (PDV) predložene zbog usklađivanja sa propisima Evropske unije(EU) i omogućavanja stranim firmama da posluju u Srbiji isto kao i u EU.

On je obrazlažući taj predlog pred poslanicima u Skupštini Srbije istakao da je suština da strana lica koja posluju u Srbiji budu evidentirana kao obveznici PDV-a i da mogu ostvariti sva prava kao da su na teritoriji EU, po potpuno jednakim uslovima kao i domaća pravna lica.

Vujović je istakao i da je predloženo smanjivanje PDV na putnički saobraćaj i usluge u građevinarstvu na 10 odsto, kao i izjednačavanje na 10 odsto, koliko je na hotelski i na ostale vidove smeštaja turista.

Obrazlažući izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, ministar finansija je rekao da je predloženo izjednačavanje poreskog opterećenja.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o republičkim administrativnim taksama predviđeno je uređenje spisa i radnji koje se vrše u upravnim postupcima u kojima se naplaćuju takse, a jedna od odredbi je i predlog od oslobađanja taksi na spise i radnje u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Kod Predloga izmena Zakona o hipoteci, Vujović je rekao da je taj zakon posle stupanja na snagu 8. jula ove godine, bio predmet ocene Ustavnog suda koji je proglasio pojedine odredbe neustavnim.

Suština novog zakonskog predloga je, kako je istakao, da je nakon donošenja izvršnog rešenja suda na osnovu tog zakona, moguće uložiti pravni lek za zaštitu prava.

Povodom Zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, srpski ministar finansija je objasnio da je taj sporazum potpisan 15. juna.

Predviđeno je da novac dobijen od te banke bude upotrebljen za izgradnju zatvorskih kapaciteta u Srbiji, rekao je on i precizirao da će zajam te međunarodne finansijske institucije pokriti 60 odsto planiranih sredstava, dok će ostatak biti obezbeđen iz donacija.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati mogućnost da bira vrstu kamate na kredit od Banke za razvoj Saveta Evrope, između varijabilne i fiksne po veoma povoljnim uslovima i dodao da se već kasni u povlačenju kredita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.