Izmene zakona – udar na građane

Poslanici opozicije ocenili su danas da će izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje predvidjaju preraspodelu sredstava sa lokala na Republiku najviše osetiti gradjani jer će se smanjenje prihoda preliti na njih, što je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić odbacila navodeći da to ne mora biti tako.

Branabić je novinarima u Skupštini Srbije rekla da su i pre izmena tog zakona postojale pojedine lokalne samouprave koje su svoj budžet popunjavale dodatnim nametima gradjanima i preduzećima, ali da postoje i one koje to ne čine i koje se pridržavaju zakona i interesa gradjana.

Kako je navela, nedostajuća sredstva mogu se nadomestiti i tako da gradjani to ne osete, odnosno kroz ažuriranje baze podataka o imovini, najavljenim povećanjem minimalne cene rada i borbom protiv sive ekonomije.

“Ako bi lokalne samouprave ažurirali svu imovinu i naplaćivali porez na nju onda ne bi moralo da dolazi do povećanja tog nameta, nego možda čak i do smanjenja”, rekla je Brnabić.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da će predložene izmene zakona doprineti daljem osiromašenju lokalnih samouprava i to samo da bi državni budžet ostvario “virtuelni suficit”.

On je ocenio da se od lokalnih samouprava uzima ogroman novac te da će pojedine ustanove poput škola biti uskraćene za neka sredstva.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da su oni protiv tog zakona, jer se njime dodatno osiromašuju lokalne samouprave, a samim tim i gradjani.

On je rekao da je taj zakon očigledno predložen pod uticajem MMF-a i zapitao zašto bi raspravljao o tom pravnom aktu sa ministrima kada je predlagač MMF.  Ocenio je da bi bilo dobro da prestavnici tog fonda dodju i odgovaraju na pitanja poslanika.

Obradović je ukazao da je izmenama zakona omogućeno vlasti da utiče na to koja će lokalna samouprava dobiti više, a koja manje sredstava uz raznorazna opravdanja, što je ministarka takodje odbacila navodeći da se to nekada na žalost dešavalo, ali da je izmena jasno odredjeno od koje se lokalne samouprave koliko uzima.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da se vraćanjem dela sredstava iz lokalne samouprave Republici konsoliduju finansijske slabosti državne kase i dodao da je način na koji se vlada odnosi prema gradjanima ponižavajući.
Prema oceni Miroslava Aleksića iz poslaničke grupe SDS prvi odgovor lokalnih samouporava na predložene izmene biće da podignu svoje namete ili stope izvornih poreza koje one naplaćuju.

Poslanik iz pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović upitao je da li su u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave uopšte razmišljali šta će da se desi kada se na lokalu smanje prihodi.

“Da li će da se povećaju drugi nameti i da se napravi haos na jednom mestu, još u ovom trenutku ne može da se vide. Bilo bi dobro da se zna šta se očekuje da se desi”, kazao je Pavlović.

Poslanik vladajuće Socijalističke pratije Srbije (SPS) Djordje Milićević rekao je da će socijalisti podržati zakon i naveo da je korekcija procenta preraspodele sredstava na zarade učinjena radi smanjenja deficita i održavanja makroekonomske stabilnosti.

Izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava predvidjaju smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, u Beogradu 66 odsto, dok će ostalo biti usmereno u budžet Srbije.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar