U trendu

Izveštaj Evropske komisije povoljniji za Srbiju, osim u delu o Kosovu

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je danas da je Evropska komisija u izveštaju o napretku povoljno ocenila stanje u Srbiji, osim u delu koji se odnosi na njene pregovore s Kosovom prema kojem smatra da je Brisel pristrasan.

„Ovo je povoljnija ocena napretka Srbije u procesu integracija, ako se izuzmu pregovori s Kosovom. Kao gradjanim mislim da je Evropska komisija bila pristrasna prema Kosovu, da je  Srbija ispunila uslove i da je problem na kosovskoj strani“, rekao je Savić agenciji Beta.

Govoreći o drugim delovima izveštaja, naglasio je da je dobro što je pohvaljen „napredak u izgradnji tržišne privrede jer je to jedan od tri uslova integracije“ Srbije sa EU.

Savić je kazao da ne deli utisak Evropske komisije „da su postignuti ograničeni rezultati u restrukturiranju javnih preduzeća“ jer smatra da „ta preduzeća ‘friziraju’ završne račune i gutaju novac gradjana, restrukturiranje se nije pomaklo s mesta“.

Dodao je da se najveća zamerka Evropske komisije s pravom odnosi na slabe rezultate u borbi protiv korupcije.

„Često se može čuti da su uhapšeni neki ljudi zbog korupcije, ali nema izvršnih presuda. S pravom Evropska komisija smatra da bi presude delovale preventivno. I gradjani dele to mišljenje“, rekao je Savić.

On je kazao da se ne slaže sa Evropskom komisijom u povoljnoj oceni rezultata u reformi državne uprave, jer smatra da elektronska gradjevinska dozvola nije dovoljan dokaz da je elektronska uprava i zaživela.

Veliki napredak, po rečima Savića, nije postignut ni u smanjenju javnog duga jer taj dug po zakonu mora biti manji od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„U Izveštaju se s pravom navodi da je postignut izvestan napredak u pravosudju, ali nije propuštena prilika da se skrene pažnja da je ono još pod političkim uticajem. Mislim da su u pravu kada govore o pomaku u toj oblasti jer je doneta prva presuda u korist gradjana, koja s odnosi na kredite u švajcarcskim francima, a sve češće vidim i presude koje nisu po volji vlasti, što znači da se sudstvo pomalo emancipuje“, ocenio je Savić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.