U trendu

Izvoz Japana porastao u decembru prvi put u dve godine

TOKIO – Japanski izvoz je porastao u decembru 2020. prvi put u dve godine, vođen isporukama u Kinu, pokazuju današnji vladini podaci.

Prema podacima Ministarstva finansija, izvoz je u decembru povećan za 2,0 posto u odnosu na isti mesec 2019, što je neznatno ispod procene ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 2,4 procenta.

S druge strane, decembarski izvozni rezultat predstavlja snažan oporavak u odnosu na prethodni mesec kada je zabeležen pad od čak 4,2 odsto i označava prvi godišnji porast od novembra 2018. godine.

Ovaj pokazatelj smanjuje rizik od potencijalnog ulaska japanske ekonomije u duplu recesiju. Predviđa se da će centralna banka na današnjoj sednici, na kojoj će odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi, podići prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda za narednu fiskalnu godinu.

Ono što zabrinjava je, međutim, pad decembarskog izvoza automobila od 4,2 posto na godišnjem nivou, pri čemu su pošiljke u Evropsku uniju potonule za 32,2 procenta. U celoj 2020. godini, izvoz japanskih automobila je pao za 20 odsto, najviše od finansijske krize 2009, kada su isporuke vozila u inostranstvo bile prepolovljene.

Izvoz automobilskog sektora je ujedno glavni krivac za ukupan godišnji pad izvoza Japana u prošlošloj godini od 11,1 posto, pokazuju zvanični podaci.

Ukupan japanski uvoz u 2020. je takođe zabeležio pad od 11,6 procenata, što je otprilike u skladu sa medijan prognozom analitičara, tako da je zemlja ostvarila spoljnotrgovinski suficit od 751 milijarde jena (7,25 milijardi dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.