U trendu

Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u koje je agencija Beta imala uvid. 

Medju deset najvećih izvoznika i po realizovanim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine nalaze se državna preduzeća poput „Jugoimporta-SDPR“, „Prvog Partizana“, „Zastava oružja“, „Prve petoletke“, ali i privatna preduzeća „Partizan TECH D.O.O.“, „Tehnoremont D.O.O“., „Uni Global D.O.O“, „Krupnik D.O.O.“, „Eling A.D“ i „DLS Specijalni sistemi D.O.O“.
 
„Činjenica je da u poslednjih nekoliko godina na svetskom nivou raste potražnja za vojnom opremom što je imalo uticaja i na porast izvoza naših proizvodjača, ali i trgovaca koji plasiraju robu, kako iz srpskih, tako i iz stranih fabrika. Dozvole izdate za 2016. godinu prelaze vrednost od 800 miliona dolara“, rekao je agenciji Beta državni sekretar tog ministarstva Stevan Nikčević.

On je dodao da porast beleže i susedne zemlje, a da su „krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije“.

„Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima“, kazao je Nikčević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.