U trendu

Izvoz privrede Ćuprije veći za 82 odsto nego prošle godine

Za prvih šest meseci ove godine privreda opštine Ćuprije je ostvarila izvoz u iznosu od oko 9,3 miliona evra, što je za 82 odsto više nego u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Direktor te komore Predrag Lučić je na konferenciji za novinare u Ćupriji danas rekao da je privreda Ćuprije ostvarila „ogroman skok izvoza“.

„Privreda opštine Ćuprija je za prvih šest meseci ove godine ukupno ostvarila spoljnotrgovinsku razmenu u iznosu od 14,1 miliona evra i ona je za više od 50 procenata veća od spoljnotrgovinske razmene u istom periodu prošle godine“, kazao je Lučić.

Po njegovim podacima, izvoz je iznosio oko 9,3 miliona evra, dok je uvoz bio oko 4.8 miliona evra.

„U ovom periodu je ostvaren i značajan spoljnotrgovinski suficit. Privreda Ćuprije je veliki neto izvoznik. Suficit iznosi 4,45 miliona evra. Ovaj spoljnotrgovinski suficit je čak za pet puta veći od suficita prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi (skoro) 192 odsto“, naveo je Lučić.

Po njegovim rečima, preduzeća iz Ćuprije su najviše izvozila u Tursku, i to 39,6 odsto ukupnog izvoza, zatim se izvozilo u Češku i Crnu Goru. Najveći izvoznici su Kompanija „Pavlović“, Tibet moda, DP Ravanica.

„Ovo je rezultat podsticaja Vlade Srbije koju aktivno pruža izvoznicima. Posebno bih pomenuo i novi spoljnotrgovinski sporazum sa Turskom, koji pruža priliku za intenziviranje ovih aktivnosti“, rekao je Lučić.

On je kazao da su suficit i veliki izvoz rezultat aktivnosti lokalne samouprave.

„Do ovakvih rezultata došlo se čitavim nizom aktivnosti, koji se pre svega tiču podrške investitorima, a zatim i na promociji Ćuprije kao atraktivne investicione destinacije“, ocenio je Lučić.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić je rekao da je pre pet godina budžet Ćuprije bio 450, a da danas iznosi 750 miliona dinara.

„U tom vremensku periodu smo svake godine, sem jedne, imali suficit u budžetu. Nivo javnog duga, koji je 2013. godine bio 150 miliona dinara i koji je bio preko 35 odsto budžeta, sada je oko devet odsto. Uspeli smo da prezaduženu opštinu vratimo u normalne okvire i stvorimo stabilnu politiku finansiranja u lokalnoj samoupravi“, rekao je Erić.

On je naveo i da je poslednjih pet godina opština privlačila strane direktne investicije.

„Privreda u Ćupriji je nekada bila jaka ali je zbog loših privatizacija došlo do zatvaranja svih većih fabrika u gradu. Zato smo pokrenuli stečajne postupke u fabrikama Kompresor i Velmortrans. Želeli smo da fabrike, kao dobre lokacije, ponudimo potencijalnim investitorima“, kazao je Erić.

Kompresor je kupila lokalna firma, a saobraćajno preduzeće Velmortrans je kupila firma iz Austrije i tu se sada popravljaju kamioni.

„Mi smo kupili hale i upravni zgradu štamparije Mladost i to izdali turskom investitoru Tibet moda. Hala Caričinog grada, koji je bio pred stečajem, izdata je kineskom Eurofajberu. Zakupom u dužem periodu, ovo preduzeće je izašlo iz krize“, rekao je Erić.

Navedeno je i da je fabriku stočne hrane Komponenta, koja je bila u stečaju, pre mesec dana kupila holandska fabrika Rojal de Heus.

„Poljoprivredno dobro Dobričevo smo uspeli da aktiviramo. Turska kompanija OP group je krenula sa farmom junica. Dopremljeno je već oko 200 junica. Očekujemo veliki rast poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Erić.

On je dodao i da se uskoro očekuje privatizacija Društvenog preduzeća Ravanica, fabrike konditorskih proizvoda.

„Sutra se otvaraju ponude, a 14 investitora je otkupilo dokumentaciju. Nakon otvaranja svih ponuda, za desetak dana, oko 25.avgusta nadam se da ćemo dobiti novog investitora koji će uložiti u našu konditorsku industriju“, rekao je Erić.

Erić je najavio dolazak, za nekoliko meseci, još jedne turske kompanije iz automobilskog sektora.

„Prethodnih nekoliko meseci imali smo nekoliko poseta inostranih investitora. Želja nam je da napravimo centralnu industrisjku zonu za Pomoravski okrug, pored auto puta“, rekao je Erić i napomenuo da je cilj Ćuprije oživljavanje privrede i da uz, stabilan budžet, može da se investira u nove projekte.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.