U trendu

Izvoz u Rusiju 954,6 mil. $, Rusi“grabe“srpske hulahop čarape

BEOGRAD – Ruska Federacija je naš četvrti spoljnotrgovinski partner, a prema poslednjim dostupnim podacima, za 11 meseci prošle godine izvoz u Rusiju je iznosio 954,6 miliona dolara što je za četiri procenta više nego u istom periodu 2017.

Uvoz iz Rusije, s druge starene, beleži rast od 30 odsto i do početka decembra prošle godine vredeo je 1,84 milijardi dolara.

Zanimljivo je da pored jabuka koje tradicionalno izvozimo u tu zemlju i koje zauzimaju prvo mesto na listi izvoznih proizvoda Srbije, Rusi na drugom mestu iz naše zemlje najviše kupuju sintetičke hulahop čarape.

Kada je reč o ostalim proizvodima koje plasiramo na tržište Ruske federacije, na spisku su hartija i karton, lekovi, spoljne pneumatske gume, pumpe, sir, jagode…

U Srbiju iz Rusije stiže nafta i ulja od bitumenoznih minerala, gas, žica od rafinisanog bakra, sirovi aluminijum, kameni ugalj koks, cigarete…

Na osnovu podataka Ministarstva finansija Republike Srbije – Uprava carine, sa Ruskom Federacijom posluje 1.647 privrednih subjekata u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre na teritoriji Srbije registrovano je 851 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Rusije, odnosno pravna lica registrovana u Ruskoj Federaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.